Hétfőn nyit

Hétfőn – néhány szigorítást bevezetve – újból megnyitja a kapuit a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. Az olvasók lehetőségükhöz mérten online kell könyvet foglaljanak, az intézményben pedig legfennebb tizenöt percet tölthetnek.

A szigorítások enyhítésével a Kájoni János Megyei Könyvtár is megnyitja kapuit az olvasók előtt. Az alkalmazottak, valamint minden oda látogató egészsége megóvásának érdekében kénytelenek voltak néhány szigorítást is bevezetni: nem lesz látogatható az olvasóterem, a dokumentációs, felnőtt-, illetve gyermekrészleg, és nem lesz lehetőség bemenni a polcok közé. A látogatók számát is korlátozták: egyszerre nem tartózkodhat több, mint három személy tizenöt percnél tovább az intézményben. Az előírásoknak megfelelően a védőmaszk viselése kötelező, de a könyvtárnak nem áll módjában mindenkinek biztosítani azt. Az ajtónál mindenkinek megmérik majd a testhőmérsékletét, amely nem lehet magasabb az előírt 37,3 Celsius-foknál. Amennyiben valaki nem tesz eleget ezeknek a kéréseknek, előírásoknak, nem engedhetik be az intézménybe.
− Az lenne a kérésünk az olvasóink felé, hogy amennyiben lehetőségük van rá, az online katalógusból keressék ki annak a könyvnek a címét, amelyet szeretnének kikölcsönözni és ezt telefonon vagy e-mailen keresztül közöljék velünk. Mi becsomagoljuk, előkészítjük, és csak el kell majd venni a könyvtárból – mondta el lapunknak Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója.
Hozzátette: a visszahozott könyveket öt napra karanténba helyezik, így addig nem lesznek kölcsönözhetők.
A könyvtár részt vesz a XVI. Hargitai Megyenapok eseménysorozatában, amelynek keretében Ismerjük meg értékeinket! címmel online kvízjátékot indít. 2020. május 24. és 28. között naponta egy-egy online kvízt tesznek közzé, öt témakörben, amelyek elérhetők lesznek a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán. A sorsoláson részt vesz minden olyan játékos, aki legalább egy kvízt megoldott helyesen. A beérkező válaszok utolsó időpontja június 1., 19 óra. Az eredményhirdetést 2020. június 2-án, délután tartják.
− Bízom benne, hogy mihamarabb vége lesz a járványnak és újra fogadhatjuk az olvasókörösöket, és újra hívhatunk majd hazai, magyarországi vagy más külföldi írókat, költőket – nyilatkozta Gyulai Arthur.

Szilágyi Dalma-Orsolya