Hét kalandor hét határban

Szénagyűjtés Csíkban. Munkára fogják a vidék-kalandorokat Fotó: Mihály Laszló

Vasárnap érkeznek, hétfőtől pedig munkába is állnak a Vidék Kaland program keretében Hargita megyei gazdákhoz jelentkezett magyarországi városi fiatalok.
A „kalandorok” azt próbálják ki, milyen a gazdálkodás. Élményeikről pedig folyamatosan beszámolnak a médiában.

Szénagyűjtés Csíkban. Munkára fogják a vidék-kalandorokat Fotó: Mihály Laszló
Szénagyűjtés Csíkban. Munkára fogják a vidék-kalandorokat Fotó: Mihály Laszló

[dropcap]H[/dropcap]ét magyarországi városi fiatal érkezik vasárnap reggel Csíkszeredába a tavasszal meghirdetett idei, 5. Vidék Kaland program keretében. A 18–30 év közötti fiatalok a program helyi társszervezője, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének néhány tagjához érkeznek Csíkmadarasra, Madéfalvára, Csíkszentdomokosra, Csíklázárfalvára, Bánkfalvára, Kobátfalvára és Homoródalmásra – tájékoztatták tegnap közleményükben lapunkat a Vidék Kaland program Hargita megyei szervezői.

Fizikai munka, modern agrárkommunikáció
Öt nap alatt a „kalandorok” aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda irányítása és felügyelete mellett. Ehhez az életmódhoz pedig hozzátartozik a hajnali kelés, a gazdaságban vagy a mezőn zajló munkálatok, annak minden szépségével és nehézségével együtt.
A program célja egyébként éppen ez: személyes példákon keresztül bemutatni a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, vagy betekintést engedni a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.
A Vidék Kaland programot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) szervezte meg először 2011-ben. Három éve, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete jóvoltából Székelyföldre is kiterjesztették, tavalytól a Nyárádmente Kistérségi Társulásnak köszönhetően pedig az ottani térségbe is érkeznek kalandorok – az oda érkezett szintén hét fiatal éppen ezen a héten próbálja ki a gazdálkodást néhány Nyárádszereda környéki faluban.

Bátorítással értékes nyereményért
A résztvevőknek naponta be kell számolniuk élményeikről a program blogján (videkkaland.transindex.ro), tevékenységüket pedig az olvasók díjazhatják: lájkokkal, bátorító hozzászólásaikkal a legnépszerűbb kalandort a Tiszteletbeli gazda címhez jutathatják. Természetesen a bátorításért is jutalom jár: aki a legnépszerűbb rímbe szedett hozzászólást írja valamelyik kalandor bejegyzéséhez, értékes outland csomagot nyer.â

HN-információ

: an accessible web community