Helyi termékek és változatos programok

Második alkalommal szervezték meg a Fiságmenti Góbé Piacot Csíkszentgyörgyön. A hétvégén, szombaton, a kultúrotthon udvarán zajlott a vásár, ahol a helyi termékeken kívül az épületben érdekes, változatos programok is várták az érdeklődőket. A piacról Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy község polgármestere számolt be részletesen.

Közel negyven árus kínálta a változatos helyi termékeket: hús- és tejtermékek; kézműves ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők; méz, gyümölcslevek, kézműves szappanok; dísztárgyak, fonott kosarak és kézműves játékok egyaránt megtalálhatók voltak a piacon. Emellett kulturális programokat is szerveztek a magyar nemzeti színekkel feldíszített kultúrotthonban erre a napra: bemutatták Daczó Katalin Jeles alcsíkiak című kötetét ‒ a szerzővel Gergely András, az Alcsík Kistérség Társulás elnöke beszélgetett ‒, továbbá sokan voltak kíváncsiak a Gitár hangja csoport műsorára, ahogy arra a kötetlen beszélgetésre is, amelyen Kánya Imre családfakutatót faggatták, délután pedig bemutatták Sipos Tünde Cseperke és Zengő kalandjai című meséskönyvét.
A szervezők egyaránt gondoltak a kicsikre és nagyokra: mint Réti Zsófia mondta, a nap során folyamatosak voltak a gyermekfoglalkozások is, be lehetett kapcsolódni húsvéti dekorációkészítésbe és tojásírásba is. Hozzátette: örvend annak, hogy sokan részt vettek a programokon, és a piacon is sok vásárló megfordult. A szervezők és a résztvevők egyaránt igyekeztek betartani a járványügyi korlátozásokat. A szervezésben fiatal és felnőtt önkéntesek egyaránt segítettek. Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy a következő Fiságmenti Góbé Piac megszervezését Szent György napjának hétvégéjére tervezik, április 24‒25-re, amikor a tervek szerint falunapokat is tartanak.
A vásárt az év folyamán szinte havi rendszerességgel szeretnék megszervezni, célja elsősorban a helyi termékek helyben való értékesítésének a segítése, hogy a termelőknek és kézműveseknek adott esetben ki se kelljen menni a községből, ahhoz, hogy termékeiknek vásárlót találjanak. A vásárlás lehetősége mellett a kulturális programok a vásárlók kikapcsolódási, tanulási lehetőségét is biztosítják mind a helyiek, mind az ide látogató környékbeliek számára is.

Péter Ágnes