Hektáronként 400 lejt térít meg a szaktárca

Hektáronként legtöbb 400 lejt fizet az állam a növénytermesztő gazdáknak és a takarmánytermelő állattartóknak a szárazság által okozott károk megtérítésére, de egy olyan tervezeten is dolgoznak, ami alapján a gazdáknak adókedvezményeket is biztosítanának – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető azt nyilatkozta, a kártérítési támogatásokat novemberben és decemberben utalják a termelőknek. Hozzátette, azok, akiknek nem volt biztosítása, csak a támogatás felére lesznek jogosultak.
A miniszter szerint a felajánlott kártérítés a károk 50 és 70 százalékát fedezné. A Mezőgazdasági Termelők Ligájának elnöke, Laurenţiu Baciu ezzel szemben az állítja, a mezőgazdasági minisztérium által kilátásba helyezett támogatás a károk alig 10 százalékát fedezi. Hargita megyében az aszálykárok felmérésével megbízott Mezőgazdasági Igazgatóság eddig összesen 24 községből 1570 kérést regisztrált, amelyben a gazdák a helyi önkormányzatokon keresztül
19 044 hektárról jelentettek kárt. Az adatok alapján a megyében 12 millió 890 ezer lejre becsülték a szárazság okozta terméskiesés értékét. A legtöbb bejelentés Csíkszentgyörgy, Csíkmadaras, Szép­víz, Kozmás, Kászon és Csík­rákos községekből érkezett.

HN-információ