Háztartási szemét a komposztládákban

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Nem rendeltetésük szerint használja a zöldhulladéknak szánt faládákat Gyergyószentmiklóson a lakosság. A múlt héten kihelyezett gyűjtőedények nagy részébe háztartási szemét került, ez fejtörést okoz az önkormányzatnak.

Háztartási szeméttel töltötték tele azokat a komposztládákat, amelyeket múlt héten helyezett ki a lakónegyedekbe az önkormányzat azért, hogy legyen mibe tenni az előkertek takarításából származó lebomló hulladékot. A mellékgazdaság munkatársai ezeket ki kell ürítsék, a bennük levő szemetet el kell szállítsák. A művelődési ház melletti gyűjtőpontnál ráadásul a süllyesztett szeméttároló – ahová a háztartási szemetet tenni kell – szinte üres. Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere ennek kapcsán közölte: nehézséget okoz és fölösleges kiadást is jelent ez az önkormányzatnak.
– Az elképzelésünk az volt, hogy ne a szemetesek mellett kelljen elhelyezni a zöldhulladékot, amit mi majd lapáttal szedünk fel naponta, hanem a ládákban gyűjtsük össze, és hetente, tíznaponta ürítsük ezeket – mondta az alpolgármester, és nyomatékosan felkérte a város lakóit, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják ezeket a ládákat, kizárólag lebomló zöldhulladékot helyezzenek beléjük, ahogy az az oldalukra kitett felhívásban is áll. A városban egyébként tavaszi lombtalanítás zajlik, és még legalább két hetet tart, közölte az alpolgármester. Ezalatt a magánházaktól bejelentésre, a lakónegyedekben pedig rendszeresen gyűjtik be a levágott faágakat, a kertekből összesepert zöldhulladékot.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community