2021. április 19, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Hazai siker született a negyedik megyei rangadón is

Voltunk, vagyunk, leszünk – ez állt azon a molinón, amellyel a Gyer­gyó­i HK és a Csík­sze­re­da­i Sportklub játékosai megünnepelték a megyeszékhelyi jégkorong első mérkőzését. Csíkszeredai csapat először 1931. január 4-én Szinaján lépett jégre, és akárcsak az első meccsen, a kilencvenéves évfordulón sem a csíkiak nyertek. Hosszú magyarországi túrára indul mind a GYHK, mind pedig a Sportklub.

Akárcsak kilencven éve, idén január negyedikén is idegenben vívott mérkőzést a Csíkszeredai Sportklub, és ahogyan a megyeszékhelyi jégkorongozás történetében az első találkozón, úgy a hétfői összecsapáson is vesztesen hagyták el a pályát a kék-fehérek. A csíki és egyben a székelyföldi jégkorongozás kilencvenedik születésnapjára a hétfő esti találkozó előtt a Gyergyói Hoki Klub és a Csíkszeredai Sportklub közös fotóval emlékezett egy, „Voltunk, vagyunk, leszünk” feliratot tartalmazó molinó előtt. Noha sokáig az 1929. január 6-i dátumot tartották a csíki jégkorong születési dátumának, valójában a Csíkszeredai Korcsolya Egylet két évvel később, 1931. január 4-én játszotta első mérkőzését Szinaján a Bukaresti Román Tenis Club ellen, amely akkor a román válogatottat is jelentette.

A hétfő esti meccsen először védett hazai bajnoki mérkőzésen Makszim Szamankov, a csíkiak orosz kapusa tavaly az év végén kapta meg a román állampolgárságot, és szintén a tegnapelőtti találkozón mutatkozott be a kék-fehérek legújabb orosz légiósa, Alekszander Loginov, aki két gólpasszt jegyzett. Amúgy a két hokis román bajnoki bemutatkozása nem sikerült túl jól, hiszen a Sportklub vereséget szenvedett. A Gyergyói HK még az első harmadban kétgólos vezetést szerzett Basaraba és Silló révén, a játékrész utolsó előtti percében Kuljas kapott mérkőzésbüntetést, miután az egyik vonalbíróval nem tudták megbeszélni problémáikat. A második játékrész gólt nem hozott annak ellenére sem, hogy a hazaiak hat percig játszottak emberhátrányban, az utolsó harmad elején Silló háromra növelte a piros-fehérek előnyét, innentől azonban a csíkiak uralták a meccset és Fodor révén szépítettek, majd miután Koskiranta előbb Blackwaterrel, majd Tousignant-tal is összevert, Becze egyre csökkentette a Sportklub hátrányát. Az utolsó előtti percben a csíkiak mindent egy lapra tettek fel, Szamankov helyett mezőnyjátékost küldtek a jégre, a húzás azonban nem jött be, Troncinsky pedig az üresen hagyott Sportklub-kapuba talált, így végérvényesen eldöntve a találkozót.

Véget ért a sztrájk

A 2020/2021-es idény elején a romániai hokibírók többsége sztrájkba lépett, beadvánnyal fordultak a szakszövetség felé a játékvezetői testület vezetőjének leváltását kérve, az aláírók pedig az év elejéig nem is fújtak meccseket. A váltás megtörtént, a szakszövetség Eduard Popescu helyett ideiglenesen Mihai Pault nevezte ki a testület vezetőjének, így a sztrájkolók munkába álltak, a vasárnapi meccsen már közreműködtek. Igaz, egyikük ténykedése olyannyira nem sikerült túl jól, hogy a hosszabbítás utolsó percében befújt büntetőlövésről – amelynek értékesítésével a Gyergyói HK megnyerte a meccset – a videofelvételek alapján kiderült: nemhogy nem ért büntetőlövést, de még szabálytalanságot sem követett el a csíkiak hátvédje, Salló. A játékvezetői testület ideiglenesen kinevezett főnöke elég gyorsan reagált az esetre, Mihai Paul ugyanis két fordulóra tiltotta el a vasárnapi meccsen büntetőt befújó Sikó Szilárdot.

A hétfő esti találkozón is volt egy incidens, a 19. percben egy csíki támadás során Kuljas és egy gyergyói védő a hazaiak cserepadja előtt küzdött a korongért, majd miután megszólalt a játékvezetői síp, a csíki védő hokiütőjével szúrómozdulatot tett az egyik vonalbíró felé, számon kérve, miért állította meg a támadást. A hokis mozdulata azonban nem látszik a találkozó felvételén, az viszont igen, hogy az esetet követően Fejér Imre a zsűri asztala felé korcsolyázva kézzel távozásra inti a csíki hátvédet, majd el is löki magától a játékost, a végleges kiállítást kapó Kuljas pedig ezt követően hokiütőjével tett egy ijesztgetésnek szánt mozdulatot.

Érdekesség, hogy a vasárnapi és a hétfői találkozón is gyergyó­szentmiklósi játékvezetők voltak az  incidensekben érintett sípmesterek.

Hosszú kiszállás

Ma mind a Gyergyói Hoki Klub, mind pedig a Csíkszeredai Sportklub játékosai autóbuszra ülnek és Magyarországra utaznak, a két székelyföldi csapat közül a piros-fehérek január 21-ig, a kék-fehérek 23-ig túráznak az anyaországban. A Sportklub nyolc, a GYHK hét meccset játszik a kéthetes kiszállás alatt. Mindkét csapat holnap játssza első meccsét, a Gyergyói HK a Ferencváros ellen 18.30-kor kezd, míg a Sportklub – Titánok találkozó egy órával később kezdődik.

A héten még egy-egy meccs vár a két székelyföldi gárdára, a Sportklub pénteken is 19.30-kor lép jégre a Titánok ellen Győrben, míg a Gyergyói HK marad Budapesten, és szombaton 15.10-től a Vasas HC ellen mérkőzik, ezt a meccset az M4 Sport+ közvetíti élőben.HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

Több mint 40 birkát pusztított el a medve Nyikómalomfalván

Újabb medvetámadás történt Farkaslaka községben, ezúttal Nyikómalomfalva határában. A közbirtokosság juhaira támadt egy anyamedve két bocsával a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, és több mint...

Csapadékos marad az idő, de melegszik a levegő

Változékony, hőmérsékleti szempontból ingadozó, csapadékos időre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 19-e és május 2-a...

Para Pista

– Malvin, mielőtt egy férfiről megállapítod, hogy ronda, jusson eszedbe, hogy ő nem szokott sminkelni!

Legfrissebb