Hazaérkeztek a Kabulból kimenekített román állampolgárok

Szombaton az otopeni-i 90-es légi bázisra érkezett meg a Román Légierő Herkules katonai szállító repülőgépe, fedélzetén a Kabulból kimenekített 15 román és négy bolgár állampolgárral.
Az érkezőket Nicolae Ciucă védelmi és Bogdan Aurescu külügyminiszter fogadta.

A külügyi tárca vezetője elmondta, az intézményközi válságstáb folytatja az intézkedéseket annak a román állampolgárnak a biztonságba helyezése érdekében, aki szintén kérte a kimenekítését, de nem sikerült eljutnia a kabuli nemzetközi repülőtérre. Ugyanakkor tartják a kapcsolatot minden román állampolgárral, aki még Afganisztánban tartózkodik, akár kérte a hazaszállítását, akár nem.
Bogdan Aurescu azt is elmondta, hogy a román mentőakció keretében öt bolgár, egy amerikai és egy brit állampolgárt is elszállítottak Kabulból.
Klaus Iohannis államfő sajtónyilatkozatban üdvözölte a hazaérkezett román állampolgárokat. Hangsúlyozta: a külügyminiszter által augusztus 13-án összehívott intézményközi válságstáb erőfeszítéseinek és profizmusának köszönhetően rajtuk kívül több, mint 30 román állampolgárt is sikerült kimenekíteni az afgán fővárosból, a folyamatosan romló biztonsági körülmények ellenére.
Az államfő hozzátette, a bukaresti hatóságok a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy a még Afganisztánban tartózkodó román állampolgárokat, a román katonák misszióit segítő afgánokat, a román állam által felajánlott ösztöndíjjal itt tanuló afgán egyetemistákat, vagy más kiszolgáltatott személyeket biztonságban kimenekítsenek Kabulból.

Forrás: Agerpres