Ház a közösségnek

Elkészült, hamarosan élettel telik meg | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Hamarosan élettel, tevékenységekkel telik meg a felújított Mikó-kúria Gyergyóalfaluban. A pályázati forrásból tatarozott és felszerelt épület közösségi célokat fog szolgálni, a település civil szervezeteinek, egyesületeinek szolgál székhelyül és számos eseménynek, rendezvénynek ad majd helyet. A létesítmény jól kiegészíti majd a szomszédságában lévő nagy méretű játszótér és a készülő multifunkcionális sportpálya kínálta szabadidős, szórakozási lehetőségeket.

Eddig több mint tíz egyesület, illetve szervezet jelezte szándékát, hogy a közösségi ház elkészülte után tevékenységeivel, rendezvényeivel szeretne jelen lenni a Guszti-kertben lévő egykori Mikó-kúriában. A településen működő egyesületek ugyanakkor székhelyként is használhatják a felújított tereket: sokrétű tevékenységek terve körvonalazódik Gyergyóalfaluban.
– Mindeddig a Nagy Imre Népi Zenekar, a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület, a Step Dance Sportklub alfalvi csapata, a helyi cserkészcsapat, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola gyergyószentmiklósi kirendeltségének rajz tagozata jelezte, hogy tevékenységeihez, találkozóihoz igényelné a közösségi ház termeit. Emellett a délutáni oktatást folytató helyi egyesület, a gyulafehérvári Caritas által működtetett Idősek Klubja és Cseperedő foglalkozásai, valamint az Alfalvi Fészek tagjai szeretnének beköltözni az épületbe – tájékoztatott György Botond, a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója. Hozzátette: a tevékenységek többsége a földszinti részen kap helyet, az elkövetkező hetekben összehangolják az igényeket a lehetőségekkel, elkészítik az órarendet. Ma az utolsó nap, amikor még várják helyi egyesületek, civil szervezetek igényléseit a közösségi ház tereinek betöltésére.
Érdeklődésünkre Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere elmondta: a LEADER-pályázatból megvalósított beruházás utolsó lépései vannak hátra, a bútorzat összeszerelése és az utolsó pályázati elszámolások benyújtása után átadják a közösségi házat a településen élőknek.
– A tervek szerint a ház tevékenységei a jövőben tovább bővülnek majd, elsősorban gyermekeknek és fiataloknak szóló hangszeres oktatással – tudtuk meg György Botondtól.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community