Havazásra vonatkozó sárga riasztás 18 megyében

illusztráció

Havazásra vonatkozó elsőfokú (sárga) riasztást adott ki péntek reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).
A riasztás szombat délután 6 órától hétfő reggel 10 óráig érvényes az ország 18 megyéjének magasan fekvő vidékein. A figyelmeztetés a következő megyéket érinti: Fehér, Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Vâlcea és Vrancea.

A Déli- és a Keleti-Kárpátokban 1500 méter fölötti magasságban havazni fog, a szél megerősödik, a felkavart hó miatt a látási viszonyok 100 méter alá csökkenek.
A meteorológusok ugyanakkor rossz időre, esőre, lehűlésre, légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki, amely kedden 13 órától hétfőn 10 óráig érvényesek az ország legnagyobb részére.
Szombattól kezdődően a hegyvidéken, főként 1500 méter magasság fölött havasesőre és havazásra lehet számítani, és új hótakaró rakódik le. Máramarosban és Erdélyben a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka vegyes csapadék várható.
A szél megerősödik a régiók többségében, a sebessége elérheti a 45-55 kilométert óránként, a magas hegyvidéken – főként a Déli- és a Keleti-Kárpátokban- pedig a 70-80 kilométert is.
A meteorológusok szerint az idő fokozatosan lehűl, a hét végén a megszokottnál sokkal hűvösebb lesz az ország legnagyobb részében.

Forrás: Agerpres