Hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat segítenek

Angol- és németnyelv-tábor zajlik a héten Csíksomlyón, Hargita Megye Tanácsa multifunkcionális központjában. A tábort az anyaországi Csányi Alapítvány szervezte, partnerségben a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, illetve a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatósággal. Az idén összesen 26 tehetséges fiatal vesz részt a táborban, akik szintjüknek megfelelő csoportban tanulhatják az általuk preferált nyelvet.

Angol- és németnyelv-tábor zajlik Csíksomlyón, Hargita Megye Tanácsának multifunkcionális központjában. A tábort az anyaországi Csányi Alapítvány szervezte a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, illetve a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatósággal közösen. Gál András táborvezető, angolnyelv-tanár és mentor, a Csányi Alapítvány képviselője kifejtette, a táborba előzetes válogatást követően nyílik esélyük bekerülni a fiataloknak. A tábor a héten kezdődött, holnap ér véget.
– Az első nap az ismerkedésről szólt, majd később a szintfelmérő tesztekről, amelyek alapján tudásuknak megfelelően beosztottuk a táborozókat, így három angol- és egy németcsoport jött létre. Az oktatók a Csányi Alapítvány munkatársai és önkéntesei. Különlegességnek számít, hogy az idén Amerikából is érkezett önkéntes, aki foglalkozik a gyerekekkel – mondta Gál András.
Kiemelte: a tábort úgy próbálták kialakítani, hogy a nyelvtudás gyarapítása mellett kirándulni, kikapcsolódni és közösségépítésre is legyen lehetőség.
– Bejártuk Székelyföld néhány jellegzetesebb helyszínét – fűzte hozzá.
A táborozók a két intézmény, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, illetve a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság kötelékébe tartozó hátrányos helyzetű, ugyanakkor tehetséges iskoláskorú fiatalok köréből tevődik össze, ők a kedvezményezettek.
– Célunk megtalálni és felkarolni a tehetséges fiatalokat. Tulajdonképpen egész évben, az iskola mellett is folyamatosan tanulnak és vizsgáznak, a tábor innentől csak ráadás – mondta a táborvezető.
Hozzáfűzte: a táborban a 26 diák mellett tizenöt kolléga és önkéntes foglalkozik a gyerekekkel.
Holló Melinda, a gyermekjogvédelmi igazgatóság munkatársa elmondta, 2015 óta – egy évet leszámítva, amikor az esemény a járványhelyzet miatt elmaradt – folyamatosan táboroztatják a hátrányos helyzetű fiatalokat.
– A Csányi Alapítvány több országba elviszi évente táborozni a gyerekeket. Jártak Németországban, Horvátországban és Angliában is – mondta a vezető.
Pivo András idén végezte a kilencedik osztályt, már második alkalommal vesz részt a Csányi Alapítvány által szervezett nyelvtáborban.
– Egészen más a táborban tanulni, szemben az iskolával, itt játékosabb, könnyebb a tanulás. Egyik kedvenc nyelvem az angol, később akár az egyetemen is hasonló irányba venném az utat – mondta a fiatal, aki a Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság gondnokságában él.
Hozzátette: a táborban megszerzett tudást az iskolában is kamatoztatni tudja, nem utolsósorban új barátokat is szerez a tábor ideje alatt. András a tavaly bekerült azon tehetséges fiatalok közé, akiknek alkalmuk nyílt Angliába, egy nemzetközi táborba elutazni.
– Szintén a Csányi Alapítvány révén utazhattam ki, más kultúrájú embereket ismerhettem meg. Csak angol nyelven tudtunk kommunikálni, ami rendkívül jó lehetőségnek bizonyult, élesben is kipróbálhattam a nyelvtudásomat – jegyezte meg a középiskolás fiatal.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community