Hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatása

A hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására indította el a Gyulafehérvári Caritas szervezete az United Networks integrált kezdeményezést. A program lebonyolítása Hargita, Maros és Kovászna megye olyan kis lélekszámú településeit érinti, ahol a lakosság életkörülményei az átlagosnál rosszabbak. A projektet 90 százalékban a Norvég Alap támogatja, a fennmaradó 11 százalékos önrészt a Caritas szervezete biztosítja.

A projektindító értekezlet. Összefogás a felzárkóztatásért Fotó: Balázs Árpád
A projektindító értekezlet. Összefogás a felzárkóztatásért Fotó: Balázs Árpád

Pál Bíborka
pal.biborka@hargitanepe.ro
A Gyulafehérvári Caritas partnerségben a Hargita, Maros és Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetőségével és a megyei önkormányzatokkal tegnap délelőtt mutatta be Csíkszeredában a sajtó képviselői jelenlétében a United Networks programot. A hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására elindított, Norvég Alapból támogatott program az érintett települések önkormányzatainak alkalmazottjait és a szociális problémákkal foglalkozó civilszervezetek munkatársait részesíti szakszerű képzésben.
– Hargita megyében több mint 100 kistelepülés van, ahol 300-nál kevesebb az állandó lakosság száma. Falvaink elnéptelenedése és elöregedése mindennapi problémát jelent a közösségeink számára, az érintett falvakban nincsenek szolgáltatások, munkalehetőség, így az itt élő emberek életkörülményei elszomorítók. Ebből a helyzetből mutathat kiutat a Caritas United Network programja – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A Hargita Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője szerint a program tudományosan megalapozott és szakemberek már bizonyították hatékonyságát, ezért a helyi igazgatóság munkatársai bizalommal tekintenek a közös munkára.
A találkozón Ludescher László a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának igazgatója ismertette részletesen a programot.
– A projekt első három hónapjában a Babeş–Bolyai Tudományegyetem munkatársai az említett három megyében összesen 15 településen végeznek felmérést, a későbbiekben pedig egy-egy faluról részletes kimutatást is készítenek, amelyben elemzik a közösségek erőforrásainak hasznosíthatóságát is – ismertette az integrált kezdeményezés egyik fontos célkitűzését.
A projekt kedvezményezettjei a közintézmények képviselői és szakemberei, a társadalmi integráció területén tevékenykedő civilszervezetek, a magánszektor, a helyi szakmai szervezetek és csoportok tagjai, akik részletes útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen módon lehet a hátrányos helyzetű közösségeket felzárkóztatni.
– Az érintett önkormányzati, civil vagy önkéntes munkatársak tanulmányi úton, szakmai tréningen is részt vesznek, illetve kidolgozunk tíz integrált projektötletet is, amelyet később az uniós pályázatoknál hasznosíthatnak – tette hozzá Ludescher.
A projekt időtartama 12 hónap, összértéke 1 334 750 lej, amelyből 133 475 lej a Caritas önrésze.