Három Ráduly a dobogón

Két csíki csapat végzett dobogós helyen a váltók viadalán Fotó: CSBABARUNCA

Sikeresen zárta a VSK Csíkszereda tájfutócsapata a Románvásáron tartott tájkerékpár egyéni és váltók országos bajnokságát. A háromnapos viadalon az elit és a veterán kategóriákban is több dobogós helyet szereztek a csíki sportolók.

Románvásár és környéke adott otthont az elmúlt hét végén a tájkerékpár országos bajnokság egyéni hosszú és középtávú, valamint 2 x 2-es váltóversenyeinek, amelyen indultak a VSK Csíkszereda sportolói is. Pénteken és szombaton négy csíki bajnoki cím született, míg vasárnap a váltók viadala a Ráduly család érmeiről szólt.
A viadal első két napján a VSK Csíkszereda sportolói számára csak a veterán korosztályokban termett babér: Ráduly Annamária a női negyven év fölötti mezőnyben és Ráduly Róbert Kálmán az ötven év fölötti férfiak mezőnyében egyaránt két-két bajnoki címet szerzett. Az elit kategóriában a Suciu Simion által a középtávon elért negyedik hely volt a csíkszeredai tájfutók legjobb eredménye.
A bajnokság leglátványosabb és egyben legizgalmasabb csatáját a kétfős sprintváltó hozta: a rajthoz álló hat férfi váltó között végig kiélezett volt a küzdelem.
A VSK Csíkszereda – bár két váltót is nevezett – az előző két nap tapasztatai alapján nem számított a dobogóra esélyesek közé, hiszen ott volt a rajtnál a Nagybányai Maraton Rivulus Dominarum Zeleznik Alex – Kató Edy összetételű bajnoki címvédő csapata, a két nappal korábban a hosszú távon győztes Dumitrescu Andrei-jel megerősített négyfalusi páros és a fiatalságot meg a tapasztalatot kiválóan ötvöző nagybányai Kotay Alexandro – Sebestyén István kettős is. Az első váltásnál a Nagybányai Electrosistem versenyzője mindössze három másodperces előnnyel érkezett, majd féltávnál a VSK Csíkszereda Ráduly Csongor és Suciu Simion alkotta váltója vette át a vezetést. Az utolsó két versenyszakasz a máramarosiaknak jött ki jobban, így végül övék lett a bajnoki cím.
Az első helyhez hasonlóan, a harmadik hely sorsa is az utolsó körben, annak is a végén dőlt el. Ráduly Róbert Kálmán, bár a közvetlen rivális Négyfalusi Babarunca sportolója a táv első felében befogta és megelőzte, az utolsó három pontnál faképnél hagyta ellenfelét, és ezáltal fiával, Ráduly Róberttel közösen bronzérmet ünnepelhetett.
A Román Tájfutó Szövetség korábbi elnöke, Deconescu Natalia szerint a romániai tájfutás történetében először fordult elő, hogy országos bajnokságon a legjobbak között apa és két fia állt a dobogón. A VSK Csíkszereda vasárnapi szereplését a Ráduly Annamária – Ráduly Réka összetételű női váltó bronzérme tette még emlékezetesebbé.

Kopacz Gyula

: an accessible web community