Három napon át ünneplik a magyarok kedvenc eledelét

Negyed évszázados rendezvény | Fotó: Hadnagy Éva

Fenséges illatok lengték be Parajd központját szombaton, ahol XXV. alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált. Idén két év kényszerszünet után tartották meg újra a gasztronómiai eseményt. A szervezők három napon át változatos programokkal készültek, kikapcsolódási lehetőséget kínálva minden korosztálynak.

A hűvös idő és a többszőr eleredő eső sem szegte kedvét szombaton azoknak, akik Parajdra, a XXV. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválra látogattak el. A Sóvidék legnagyobb gasztronómiai eseményét idén háromnaposra tervezték. Pénteken a gyerekeké volt a főszerep, iskoláscsapatok ragadtak fakanalat és készítettek finomabbnál finomabb töltött káposztákat. Szombaton a felnőttek bizonyíthattak. Idén tizennyolc csapat mérte össze főzési tudását és igyekezett különleges töltött káposztáival elvarázsolni a zsűritagokat, illetve a látogatókat egyaránt.

Több száz töltelék készült az üstökben | Fotó: Hadnagy Éva

A fesztivál hivatalos megnyitóját követően Nyágrus László, Parajd község polgármestere elmondta, örül, hogy idén újra lehetőségük volt megszervezni ezt a méltán híres gasztronómiai eseményt. Bár a szervezés nem volt zökkenőmentes, a végeredmény mindenkit kárpótol, hiszen nagyon sok finom étel készült, és kilátogatókból sem volt hiány.

– Örülünk, hogy itt vagyunk, hogy zajlik az esemény, amelyet legjobb tudásunk szerint szerveztünk és igyekszünk lebonyolítani, hogy aki itt megfordul, az csak jó élménnyel távozzon – fogalmazott az elöljáró.

Az esemény nemzetközi jellegét az biztosítja, hogy bárki bejelentkezhet határoktól, nyelvektől függetlenül. Idén is nagy népszerűségnek örvendett a magyarországiak körében, hiszen a tizennyolc csapat közül csupán öt volt hazai, a többiek mind az anyaországból érkeztek. Parajd község testvértelepülései is jelentős számban voltak jelen, a csapatok többsége pedig már nem előszőr vett részt a töltöttkáposzta-fesztiválon. Reggel nyolc órakor gyújtottak be az üstök alá, majd négy-öt órával később már lehetett is kóstolni az elkészült káposztás ételeket.

– Minden csapat a saját receptjének, fűszerezésének, ízlésvilágának megfelelően készítette el a töltött káposztákat, a szabály csupán annyi, hogy itt helyben kell elkészüljenek az ételek – tudtuk meg Vágási Erika Andreától, a szervezőcsapat tagjától. Elmondta, a csapatok maguknak biztosítják az ételek hozzávalóit, a szervezők a tűzhelyeket, a standok berendezését és a tűzifát biztosították. A hatalmas üstökben több száz töltött káposzta rotyogott, hiszen a visszatérő csapatok tapasztalatból tudták, hogy általában kiürülnek az üstök, például a parajdi wellness csapatának üstjében 680 töltelék rotyogott.

A Fakukacok csapata Szegvárról érkezett, amely tíz éve ápol testvértelepülési viszonyt Felsősófalvával. Többször vettek részt már a főzőversenyen, ezúttal kilencfős csapattal neveztek be. Üstjükben 178 töltelék rotyogott. Különlegességgel is készültek, tormalevélbe is göngyöltek tölteléket, ezzel pedig a legkisebb töltött káposztának járó díjat nyerték el. A Kistokaji Betyárok csapata Borsod megyéből érkezett, és másodszor vett részt a fesztiválon. Tizennégy fős csapattal érkezett, töltött káposztája füstölt hússal és sertéskörömmel készült. Szabó Tünde csapatkapitány elmondta, előszőr főzték meg ezt a receptet, de minden tagjuk beletette tudása legjavát. A legszebb tálalás díját zsebelték végül be. Különlegesebb töltelékek is készültek, például árpakásás vagy gerslis. Az öttagú szakmai zsűri az ételek kóstolása után kiosztotta a legfinomabbnak ítélt díjakat, de értékelték a legszebb tálalást, a legváltozatosabb felhozatalt, a legnagyobb és a legkisebb töltött káposzták készítőit is.

Kóstoltak és értékeltek | Fotó: Hadnagy Éva

A fesztivál helyszíne a központi park, ahol a színpadon különböző kulturális műsorok váltják egymást, este pedig koncertekkel szórakoztatják a látogatókat.

Hadnagy Éva

: an accessible web community