Három nap, kétezer látogató

Erdély multikulturális épített öröksége egy helyen. Ráadásul egy kis fürdőélet is „igénybe vehető” FOTÓ: MINI TRANSYLVANIA

néhány hónap alatt Udvarhelyszék egyik legfelkapottabb látványosságává vált a Szejkefürdőn található Mini Erdély Park. A hétvégén nyitott, akárcsak a szomszédban található Borvízmúzeum.

Rengeteg új terve, elképzelése van idén is Fazakas Szabolcsnak, a Legendárium-projekt vezetőjének, a Mini Erdély Park megálmodójának, létrehozójának. Az esős tavasz sok mindent késleltetett, de tovább már nem vártak: a majális hétvégéjén nyitott a Székelyudvarhely melletti turistalátványosság. A hétvégén már a látványos főbejáraton léphettek be a vendégek, mert elkészült az oda vezető fősétány. A parkban jelenleg mintegy 80 makett látható, ezek között sok az újdonság, és további bővítés várható ezen a téren, akárcsak a szabadidős létesítményben elérhető szolgáltatások, érdekességek terén is – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól. Hamarosan kisvonat, mini „székelygőzös” pöfög majd Orbán Balázs egykori birtokán, lesz játszótér is – árult el néhány dolgot Fazakas. Egyébként az augusztusi nyitástól a januári zárásig 54 ezren keresték fel a Mini Erdély Parkot, az elmúlt hosszú hétvégén pedig kétezren váltottak belépőt. Az új szezonban egyelőre a létesítmény naponta 10–18 óra között látogatható.
Május elsején nyit a szejkefürdői Borvízmúzeum is, ez a hétvégén meg is történt – adta hírül a Haáz Rezső Múzeum. Megújult kiállítási kínálattal, többnyelvű információs anyaggal, a fürdőzés történetébe betekintést nyújtó installációval, a bivalyos borvízszállítást megidéző projekcióval várja a látogatókat az ugyancsak a Szejkefürdőn található létesítmény, ahol sajátos szejkei borvízkorsókat is vásárolhatnak emlékbe a látogatók.

Asztalos Ágnes