Három nap a mesék világában

Közel ezer gyermek vett részt a Gyer­gyószentmiklósi Városi Könyvtár háromnapos rendezvénysorozatán. A magyar népmesét dallamokkal kísért sok-sok olvasással, rajzzal és közös meséléssel ünnepelték óvodától nyolcadik osztályig.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 1 perc
Három nap a mesék világában
Népmesés napok Gyergyószentmiklósón | Fotó: Boncina-Székely Szidónia Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyószentmiklósi könyvtár 2005 óta ünnepli a magyar népmese napját, ez az intézmény egyik legnagyobb rendezvénye; idén, csatlakozva a Székelyföldi Mesefesztiválhoz, még színesebb programokkal, meghívott mesemondókkal várták a gyermekeket. Az eseményeken a gyergyószentmiklósi Kós Károly, a Fogarasy Mihály és a Vaskertes általános iskolák tanulói, valamint a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola diákjai vettek részt. 
Szerdán délelőtt a neves díjakkal kitüntetett Danny Bain balofonon megszólaltatott afrikai ritmusok kíséretében mesélte el A fán lakó gyermekek történetét. Az interaktív előadáson óvodától elemi osztályosokig, közel 170 gyermek vett részt. 
– Számomra is meglepő volt, mennyire el tudta kápráztatni a 13–14 éves kamaszokat a Magyarországról érkező Zalka Csenge Virág, aki Hősök és pimaszok című mesecsokrával érkezett hozzánk. Többedszerre is azt láttam, csak az elhatározás nehéz, hogy bejöjjenek a könyvtárba, utána már nagyon élvezik, a képzelőerejükre hagyatkoznak – mondta el tapasztalatait Vincze Csilla igazgató. 

Boncina-Székely Szidónia


Az eseménysorozat utolsó napján, Benedek Elek születésnapján meseolvasásra hívták a gyermekeket: a gyermekkönyvtárban és az emeleti teremben egyaránt kíváncsi tekintetek várták a mesék csodáját, a pozitív végkifejletet. Ugyanezen a napon a korábban meghirdetett Elolvasom, megrajzolom pályázatra készült alkotásokat is díjazták: 168 munka közül választották ki a legjobbakat. 
– Egyre népszerűbbek ezek a rendezvényeink: azt látom, hogy nagyon sok fiatal szülőben tudatosodik az a veszély, amit az elektronikus eszközök túlzott használata jelent, ezért odafigyelnek arra, hogy mesét olvassanak gyermekeiknek, még akkor is, ha a rohanó hétköznapokban ez nagy áldozatot jelent – összegzett Vincze Csilla.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!