Három lány, egy fiú

Csíkszeredában és Székely­ud­var­helyen kislányok látták meg elsőként a napvilágot az új évben, míg Gyergyó­szent­miklóson egy kisfiú volt az első újévi jövevény. Orsolya, Réka, Éva és Mihály 2021 első újszülötteinek nevei.


A 2021-es év kezdetén az újszülöttek többsége kislány Hargita megyében, de azért egy kisfiú is született. Munkatársaink Csíkszerdában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklósban érdeklődtek a kórházaknál.

Kislányok az év első csíkszéki babái

Két kislány született az új év első óráiban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az intézmény tájékoztatása szerint mindkét baba és édesanya is jól van. Tavaly 64-gyel több születést jegyeztek a csíkszeredai egészségügyi intézményben, mint egy évvel korábban.  A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az év első babája január elsején 1 óra 32 perckor született. Természetes úton jött világra, 3330 grammos testsúllyal, a csicsói Balló család első gyermekeként és az Orsolya nevet kapta. Édesanyja, Balló Emília és a baba is jól vannak. Az év első csíkszeredai babája szintén január elsején 2 óra 34 perckor született a megyei egészségügyi intézményben. Ő császármetszéssel jött világra, 3190 grammos súllyal, a csíkszeredai Gál család első gyermekeként és a Réka nevet kapta. Az édesanya, Gál Mária és a baba is jól vannak. 

Kedvező statisztikai mutatók

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban összesen 1355 kisgyermek született, több, mint 2019-ben, amikor 1291 születést jegyeztek. A tavaly 705 fiú és 650 lány született a csíkszeredai kórházban. A 2020-ban világra jött babák között 13 ikerpár van, és tavaly egy alkalommal hármas ikrek is születtek az egészségügyi intézményben. 2020-ban a legtöbb baba augusztusban született, akkor 148-an jöttek világra, a legkevesebben pedig februárban, akkor 66 születés volt – tájékoztatott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. 

Lányok születtek az év első napján Székelyudvarhelyen

Információink szerint január elsején, pénteken, 13 óra 36 perckor jött a világra az év első babája Székelyudvarhelyen. A kislány, aki a László Éva nevet kapta, természetes úton született, 3000 grammal, édesanyjával együtt jó egészségnek örvendenek. Ugyancsak az év első napján egy másik kisbaba is meglátta a napvilágot, aki szintén kislány. Egyébként 2021 első három napjában négy kisbaba jött világra a székelyudvarhelyi egészségügyi intézményben.

Egy fiú volt az első Gyergyószentmiklóson

Eseménytelenül telt az év első napja a Gyergyószentmiklósi Városi Korház újszülöttosztályán. A 2021-es esztendő első születésére január másodikán reggel 10 óra előtt öt perccel került sor, helybéli édesanya adott életet negyedik gyermekének. A természetes úton világra jött kisfiú a Mihály nevet kapta. Mint az újszülöttosztály dolgozóitól megtudtuk, a baba időre született 3550 grammos volt a testsúlya és 52 cm a hossza. A baba és az édesanya is jól vannak, Mihályt várhatóan ma haza is vihetik három testvéréhez.