Három lakószövetséget bírságoltak meg jogtalan fametszés miatt

Fotó: Hargita Megyei Környezetőrség - Facebook

A Hargita Megyei Környezetőrség biztosai véglegesítették azt a kivizsgálást, amely a közösségi médiában megjelent, Csíkszereda területén, a zöldövezetekben található fák törvénytelen kivágásával és metszésével kapcsolatosan folytattak – tájékoztat hivatalos Facebook-oldalán az intézmény.

Mint írják, az ellenőrzés során három tulajdonosi szövetséget azonosítottak, amelyek a munkálatokat engedély hiányában vagy az engedély be nem tartásával végezték. Az erre vonatkozó jogszabály értelmében a környezetbiztosok pénzbírságot róttak ki.

A környezetőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a zöldövezetek karbantartása a tulajdonosok és a lakószövetségek feladata, de ezt a munkát csakis a helyi önkormányzat és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által kibocsátott engedély alapján lehet elvégezni.

A zöldövezetekben történő, nem engedélyezett fakivágások, a fák és bokrok rongálása, a virágágyásokban és a gyepterületeken tett kár, valamint a madárfészkek, a közhasznú- és díszépítmények megsemmisítése kihágásnak minősül, és magánszemélyek esetében 200 lejtől 1000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethetőek, jogi személyek esetében pedig a bírság értéke 1000 lej és 5000 lej között van.

HN-információ