Három hektár erdőt telepítettek

Illusztráció

Több, hosszú távú projektet indított el a településen a Székelyderzsi Unitárius Egyház vezetősége, egyik ilyen kezdeményezés az erdősítés.

Egyik hosszú távú projektje a székelyderzsi egyházközségnek az erdőtelepítés, amelyet egy kihasználatlanul álló háromhektáros területen indítottak el – mondta el megkeresésünkre Demeter Sándor Loránd unitárius lelkipásztor. A tiszteletes arról is beszámolt lapunknak, hogy a Bethlen Gábor Alappal kötöttek együttműködést, azt követően pedig a Mihai Eminescu Alapítvány is partnerünk lett, ugyanakkor együttműködnek a székelyudvarhelyi magánerdészettel, hisz hosszú távú tervük, hogy a következő erdészeti ütemtervnél – amely két-három év múlva esedékes – bekerül ez a terület az erdőalapba.
Amint elmondta, az erdősítést jövőben folytatják, a fennmaradó részt is fokozatosan beültetik. A háromhektáros területből kettőt már betelepítettek, idén kiegészítő utánültetés történt, illetve még háromszáz vadgyümölcsfát is telepítettek a terület szélére.
– Mivel többnyire tölgy- és juharfákat telepítettünk, ezért tényleg hosszú távú fejlesztése ez az egyházközségnek, hisz gyakorlatilag ötven év múlva lesz ebből erdő – mondta Demeter Sándor.
A háromhektáros terület a Szénafű nevű dűlőn helyezkedik el, közel a benei határrészhez, a helynek pedig Bíró Józsi a neve, hisz az 1800-as években ő adományozta ezt a földet az egyháznak. A székelyderzsi egyházközségnek jelenleg negyven hektár erdeje és húsz hektár földterülete van.
A telepítésnél ugyan egy szakcég is segített, de minden évben bekapcsolódtak a helyiek is, vagy az ültetésbe, vagy a takarításba, vagy más jellegű tevékenységbe. Például diákokat, fiatalokat is bevontak az ültetésbe, az erdőt körbevevő nyolcszáz méternyi kerítést pedig a keblitanács építette kalákában.

Nagyálmos Ildikó