Három Hargita megyei pályázó jutott tovább a Filmgaloppon

A Filmtett Egyesület az október elején esedékes 15. Film­tettfeszt – Magyar Film­szemle keretében rövidfilmversenyt hirdetett erdélyi alkotók számára. A Filmgaloppra beküldött alkotások közül kiválasztották azokat, amelyeket a film­fesztiválon is levetítenek, ezek egyben közelebb kerültek a jelentős összegű fődíj és közönségdíj megnyeréséhez. Hargita megyéből három fiatal – a székelyudvarhelyi Simó Ibolya a Tökéletes befektetés, a rugonfalvi László Barna a Jég alatt és a boldogfalvi Bán Attila A Paradicsom című – alkotásait választották ki.

09_filmtettfeszt_jo

A Filmgaloppra augusztus derekáig lehetett filmeket küldeni, ezekből egy szakmai előzsűri kiválogatta a legjobbakat, amelyeket majd levetítenek az őszi Filmtettfeszten. A beválogatott filmek listáját ma tették közzé, a díjkiosztó pedig a fesztivál utolsó napján, az október 4-i záróünnepségen lesz.
Benevezni legtöbb 30 perces játékidejű fikciós alkotásokkal lehetett, amelyek az utóbbi két évben készültek, a stáb tagjai nagyrészt erdélyi alkotók voltak, illetve magyar nyelven és erdélyi helyszíneken forgatták. A verseny célja az, hogy fiatal erdélyi filmesek bemutathassák munkáikat a szakma és a nagyközönség előtt, értő zsűri bírálatának tudatában. A fődíj egymillió forint (mintegy 14 ezer lej) a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára, a közönségdíj pedig ezer lej a legnépszerűbb rendezőnek.

Tökéletes befektetés
A székelyudvarhelyi Simó Ibolya a Transikon Egyesület tagjaként már több forgatáson is részt vett, de a Tökéletes befektetés című produkció az első kisjátékfilmje.
– Körülöttünk elég erős az újgazdag-jelenség. Mindig érdekelt, hogyan élnek és miként vannak jelen vagy sem az értékek világukban – indokolta a rendező a témaválasztást.
A film az újgazdag fiatalok hírnévre törekvő, kegyetlen világát villantja fel, amelyben sajátos törvények uralkodnak, és az univerzális emberi értékek jobbára semmit sem jelentenek. Maga a történet röviden az, hogy egy fiatal fiú benzinkutat kap születésnapjára, életében először szembesülve felelősséggel.
– A filmet a Transikon Egyesülettel közösen készítettük, de sok barátunk is segített a forgatásokon. Míg a forgatókönyv egy év alatt született meg, a forgatás csupán egy hétig tartott – jegyezte meg Simó Ibolya.

Jég alatt
A rugonfalvi László Barna a gordon-tetői Jézus-kilátó történetét megismerve kapta az ötletet, hogy egy szobrászról fog filmet készíteni. Mint közölte, David Lynch Kék bársony című alkotásának lenyűgöző látványvilága is hatással volt az általa készített filmre, a rendező hasonló, a valóságtól eltérő világot szeretett volna teremteni. Az érzelmileg erőteljes film kisebb részekből áll össze, a címe a megcsalás utáni állapotra utal.

A paradicsom
– A Paradicsom egy némafilm-szerű melankolikus komédia egy idős házaspárról, akik egy cserepes paradicsomot nevelnek egy udvarban, ahová sosem süt be a nap. A film nem használ dialógusokat, de a zörejek, zene, hümmögések, sóhajok gazdag hangképet adnak. A filmben a magyarországi Venczel Vera és a kolozsvári mozgásművész, Liviu Matei játszik. A film a Rákospalotai Csokonai Művelődési Központ támogatásával készült – osztotta meg velünk a Boldogfalválról pályázó Bán Attila.

A Filmtettfeszt története
A Filmtettfesztet 2001-ben alapították a Filmtett születésnapi rendezvényeként, célja az, hogy olyan új magyar filmeket mutassanak be, amelyek nem kerültek forgalmazásba Romániában, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget akarnak biztosítani az erdélyi filmrendezőknek. A magyarországi filmválogatások mellett ezért hangsúlyosan erdélyi műveket (némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum-, animációs filmek) vetítenek befutott alkotóktól és kezdőktől egyaránt. A Filmtettfeszthez 2011 után más városok is kezdtek csatlakozni, 2012-ben Nagyszeben és Székelyudvarhely, 2014-től pedig már tíz erdélyi városban szervezték meg, köztük Csíkszeredában is. Idén szeptember 30. és október 4. között vetítenek filmeket a Csíki Székely Múzeumban.

Györffy Ibolya

: an accessible web community