Három esetben riasztották a hegyimentőket

Hegyi menedékek teszik biztonságosabbá a kirándulást FOTÓ: HEGYI- ÉS BARLANGIMENTO KÖZSZOLGÁLAT

A kellemes tavaszi időjárás egyre több kirándulót vonz a természetbe, sokan keresik fel Hargita megye népszerű túraútvonalait – tudtuk meg Fekete Örstől, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetőjétől. Mint mondta, fontos ebben az időszakban körültekintően megválasztanunk a kirándulás helyszínét, ugyanis vannak a hegyekben még olyan részek, amit hóréteg takar.

Sokan döntöttek úgy, hogy Hargita megye természeti adottságait kihasználva kirándulni indulnak családjukkal, barátaikkal a hosszú hétvégén. Fekete Örs hegyimentő szerint egyre többen körültekintően megtervezik a kirándulásuk útvonalát, tanácsot kérnek a közszolgálat szakembereitől és egyeztetnek arról, hogy ott milyen körülményekre számíthatnak.

– A kora tavaszi időszakban nagyon fontos, hogy olyan alacsonyabb fekvésű túraútvonalat válasszunk, ahol már biztosan elolvadt a hó, meleg az időjárás. Sokan érdeklődtek hétvégén az ilyen kirándulási lehetőségek iránt, javaslatunkra aztán többen választották a Gyilkos-tó környékét, az Egyeskőt, a Vargyas-szorost, de kellemes tavaszias már az időjárás a Csíki-havasokban is – tájékoztatott Fekete Örs.

A szakember szerint a tavaszi kirándulások idején sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő öltözetről, tehát a kényelmes túrabakancsról, ami tartja a bokát és csúszáskor, vagy eséskor megvédi a lábunkat a bokaficamtól, zúzódástól. Szintén fontos, hogy hosszúszárú zoknit viseljünk, ez óvja lábszárunkat az ágak, kövek karcolásától, enyhíti a kígyómarás súlyosságát, illetve ajánlatos a hosszúszárú, vízhatlan, de vékony nadrág viselése. Védekezzünk megfelelően a napsütés ellen is, használjunk napkrémet, legyen nálunk kalap, és a napszemüveg használata sem rossz. A hátizsákunkban mindig legyen legkevesebb egy liter víz, és ezt pótoljuk, amikor megbízható forráshoz érünk, de ugyanígy legyen nálunk élelem.

– Hétvégén három esetben riasztották a szentegyházi hegyimentő csapatunkat a Vargyas-szorosban kirándulókhoz, szerencsére súlyosabb sérülést senki nem szenvedett, bokaficamot és kisebb zúzódásokat láttunk el. A harmadik esetben pedig egy megvert pásztorhoz hívtak ki – tudtuk meg.

A hegyi és barlangimentő közszolgálat vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Madarasi-Hargita magasabb részeit és a Keleti-Kárpátok más gerincútvonalait még jelentős hóréteg borítja, azok, akik itt szeretnének kirándulni, téli túrára készüljenek.

– Semmiképp nem ajánlott a magasabb hegyvidéki túrákra tavaszi öltözetben elindulni, a Madarasi-Hargitán például még mindig vannak olyan részek, amelyeket egy méter vastag hóréteg borít. Ha ilyen terepre érünk és nem megfelelő az öltözetünk, azt tanácsoljuk, hogy forduljunk vissza, ne menjünk tovább, mert könnyen átfázunk, gyorsan változik az időjárás, havasesőbe is keveredhetünk és rövid időn belül kialakulhat a hipotermiás állapot – hívta fel a figyelmet a hegyimentő.

Fekete Örs azt is elmondta, a nagyszámú érdeklődő miatt a következő időszakban állandó szolgálatot állít fel a közszolgálat a Gyilkos-tónál, az itteni szakemberek illetve a Gyergyószentmiklósi Turisztikai Információs Központ munkatársainál pedig túravezetést is lehet igényelni.

Pál Bíborka