Hargita megyei ifjúsági napok: Szakmai sikerek, önállóság és fejlődés a kulcsszavak

Elkezdődött tegnap a Hargita megyében élő fiataloknak szánt programsorozat, amelyet az ifjúság napjára szervezett Hargita Megye Tanácsa. A szervezőhöz több ifjúsági egyesület csatlakozott: az Alfalvi Fiatalokért Egyesület, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyesület, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, az Artera Alapítvány, továbbá Hargita Megye Tanácsának több alintézménye.

Május 4–10. között több helyszínen, Csík, Gyergyó és Udvarhely térségében is várják az érdeklődő fiatalokat mesterségbemutatókkal, szakmai segítségnyújtással, interkulturális programokkal, koncerttel, fotókiállítással, ugyanakkor tegnap délután rendhagyó programot indítottak: 15 órától a fiatalok mindhárom térségben egy időben írhatták fel egy óriásvászonra, mit is jelent számukra a fiatalság, mit üzennek a világnak. Az óriásvásznak elérhetők a következő helyszíneken: Csíkszeredában, a Kulissza kávézó teraszán; Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnázium előtt; Székelyudvarhelyen a G Teraszon.
A programsorozat május 10-én, az Európa-napon zárul, amikor bemutatják a fiatalok által megfogalmazott üzeneteket, a fiatalságról szóló felvetéseiket, javaslataikat, illetve a legkreatívabb ifjakat díjazzák is. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az esemény jó alkalom arra, hogy a fiatalok nézőpontjait, elképzeléseit és üzeneteit szélesebb körben megismerjék.
– A szervezés során igyekeztünk hasznos és szórakoztató programokat egyaránt összegyűjteni, ezekkel is provokálva a diákokat, hogy legyenek önkéntesek például a hegyimentőknél, mert minél több mindent próbál ki valaki, annál gazdagabb lesz. Gyertek, akarjatok, találjatok ki terveket, mondjátok el, mi miben segíthetünk, mert az a cél, hogy a terveitek megvalósításában partnerek legyünk. Legyetek kezdeményezők! – üzent a fiataloknak a megyeelnök. Bíró Barna Botond alelnök elmondása szerint az ifjúsági vezetőkkel és az alintézmények képviselőivel több előzetes megbeszélést tartottak, és ennek eredményeként állt össze a kínálat.
– Az a célunk, hogy a héten olyan változatos programot tudjunk biztosítani, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy minél több rendezvénybe bekapcsolódjanak – hangsúlyozta.

Gyergyószentmiklóson Erőss Zsolt emlékművénél kezdődött
Elstartolt a Hargita Megyei Ifinapok rendezvénysorozata Gyergyószentmiklóson is. A Salamon Ernő Gimnázium előtt, az Erőss Zsoltnak állított emlékmű mellett köszöntötték a fiatalokat a térség fiatal megyei önkormányzati képviselői. Mint azt György Botond mondta, nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Hópárduc személye jelentős példaképe lehet az ifjúságnak, és hozzátette, semiképp sem akartak lemondani az ifinapok megszervezéséről hiszen az ifjúság az, aki leginkább érzi a világjárvány hátrányát, a fiatalok vágynak leginkább a tömegrendezvényekre. Kántor Boglárka is azt hangsúlyozta, ideje elindulni az újraindított életünket. Az eseményre összegyűlt fiatalok kék-fehér léggömböket engedtek el, majd a kiállított méretes pannóra kezdték felírni üzeneteiket, óhajaikat. A tábla egyébként a következő napokban végigjárja a Gyergyói-medencét, minden településen lehetőségük lesz a fiataloknak, hogy általa hallassák hangjukat.