Happy Feet: hogy a kezdettől minden megfelelő legyen

Stílusosan június elsején – gyermeknapon – nyílt meg Csíkszereda egyetlen, kizárólag gyermekcipőket kínáló boltja: a Happy Feet a Mihai Eminescu utca 2–4. szám alatt, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásával szemben. Hétköznapokon 9-től 18 óráig lehet ide betérni, szombaton 9–13 óra között. A polcokon a magyarországi Szamos cipőgyár saját fejlesztésű Szamos Kölyök® termékei sorakoznak: ezek az apró szandálok, szandálcipők, balerinák, félcipők, bakancsok és csizmácskák már Európában is egyre ismertebbek, a vásárlóközönség azokból tevődik össze, akik a természetes anyagokat használó, mutatós és tartós, de legfőképpen egészséges gyer­mek­lábbeliket keresik.

Hogy mért nyit valaki kizárólag gyermekcipőket kínáló boltot Csíkszeredában? Nyilván nem véletlenszerűen. Antal Orbán Erzsébet, a Happy Feet üzletvezetője kisfia, Gergő születése után szembesült azzal a hétköznapi, de nem is olyan kicsi gonddal, hogy a városban nem talál megfelelő cipőt gyermekének. Amikor ezt szóvá tette az ismerős anyukák között, kiderült, hogy kivétel nélkül ők is hasonló cipőben járnak – pontosabban nem járnak. Ez a közvetlen piackutatás igazolta, hogy határozottan van igény az elérhető választék bővítésére. És ez a gyermekközpontú szemlélet köszönt a Happy Feet cipőboltban is: a barátságos hangulatú üzlethelyiségben játszósarkot is kialakítottak, ami azért is hasznos, mert amíg a kisgyermek lefoglalja magát egy tarka rongybabával, kifestővel vagy a dömper-versenypályával, sokkal könnyebben rá lehet venni a cipőpróbára.

A megfelelő cipő
– Fontos, hogy a gyermeknek a lába egészségesen fejlődjön, mert ha rossz minőségű cipőben tanul meg járni, az nem tartja a bokáját, nem idomul a lábához, és igen hamar számos probléma alakulhat ki, például bokasüllyedés vagy lúdtalp. Felmérések bizonyítják, hogy 10-ből 6 gyermeknek lúdtalpa van. Ebből származóan pedig, amikor nagyobbak lesznek, következnek a hátproblémák, gerincfájás. A férjemnek ortopédiai gyógyászati segédeszközöket forgalmazó vállalkozása van, tehát ő már találkozott gyógycipőkkel – amikor megmutattam az első cipőt, amit a gyermekünknek vásároltam, azt mondta, inkább hagyjam rá a továbbiakban. Ekkor tudatosult bennem, mennyire fontos a cipő a gyermek fejlődésében. Egyébként a Happy Feetben található cipők nemcsak egészségesek és kényelmesek, de strapabírók is – például minden szülő találkozott már azzal a problémával, hogy mivel a kisebb gyermekek imádnak dömpert, pedál nélküli biciklit hajtani a lábukkal, hamar lekopik a cipő orra. Kínálatunkban található olyan lábbeli is, amelynek gumis, kicsit felhajtott az orra.

Termékkínálat
A bolt 17-es mérettől 40-es méretig kínál cipőket fiúknak és lányoknak. A választék bőséges, ezen belül pedig két vonal van jelen: a klasszikus formatalpas cipők és az ún. supinált, különleges eljárással készülő cipő. Utóbbi lényege az, hogy korrigál: mivel kifelé döntött, természetes labilitást okozva tornáztatja a talpizmokat, biztosítva a kisgyermek lábának helyes fejlődését. Kialakítása miatt ugyanakkor ránézésre nem lehet megkülönböztetni egy klasszikus cipőtől, ugyanolyan kedves és aranyos, mint bármelyik másik igényes, csöppségeknek szánt lábbeli.
A Happy Feet termékskálája folyamatosan bővül – egyelőre még a polcokon vannak a tavaszi-nyári kollekcióból származó szandálok is, mivel most kezdődik a napközi, óvoda, ezek pedig benti cipőnek is nagyon alkalmasak. Vannak olyan modellek is, amelyekből csak egy-két példány van készleten, tehát aki különlegesebb darabot szeretne, az is talál kedvérevalót. De legyen klasszikus formájú vagy supinált: mindegyikre jellemző, hogy ezek a lábbelik a legjobb anyagokból, valódi bőrből, szigorú minőségi eljárásoknak megfelelően készültek. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy a Szamos Kölyök® idén elnyerte a Magyar Termékek Nagydíját, amely igazolja a cipők magas minőségi színvonalát. A minősítés segít a fogyasztók minőségtudatos választásában, ily módon a vásárló biztos lehet abban, hogy egészséges lábbelit húz a fejlődő gyereklábakra. (x)

Györffy Ibolya

Galéria