Hangulatos dekorációk fából

Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi Vajna Gábor barátságos műhelyében már első pillanatban érzékelhető, mekkora odaadással dolgozik saját márkája, a Chop Shop termékein. Az egyszerű és letisztult, fából készült formákba rengeteg érték van belegyúrva. A kulcstartók és a lakásdekorációk nemcsak a szemnek, hanem a léleknek is kedvesek.

Vajna Gábort közel négy éve foglalkoztatják a kreatív kézműves-tevékenységek. Miután családjával együtt új lakásba költözött, a tágasabb otthon lehetővé tette, hogy létrehozza saját műhelyét. A költözést követően a lakásra ráfért némi felújítás, aminek a családfő szerettei közreműködésével látott neki. Nevetve mondta, hogy tapasztalata nem volt, mégis egyedül készítette el a friss konyhabútorokat, egyéb lakásdekorációs elemekkel együtt. Teljesen új élményben volt része – a munka nagyon tetszett neki, és kedvet kapott a további ötletei kivitelezéséhez.
– Jelen pillanatban az alkotás által tudom kiélni magam, elveszítem az időérzékemet, tehát átélem azt, amit mindenki csak flow-élményként ismer. Az első pár évben senkinek nem készítettem nagyobb tárgyakat. Általában télen gyűjtöm az ötleteket, és tavasszal látok neki a munkának. Elsősorban azt készítem el, ami nekem tetszik, de néha megpróbálok mások ízlése és igénye szerint is alkotni.

Fotó: Hodgyai István

Nincs két egyforma

Első munkái közt sorolta a képernyőállványokat, az ajtókat, valamint a faldíszeket. A kínálat azóta bővült, jelenleg pultokat, virágtartókat, kulcstartókat, padokat, asztalokat is készít. Nincs két ugyanolyan végeredmény, de nem is célja másolni a termékeket. Hasonló darabok elvétve készülnek, de két egyforma sosem. Gábor nem tudja elképzelni, hogy akár ötven darabot legyártson egyetlen termékéből. Mint mondta, nincs kihívás abban, hogy amit már elkészített egyszer, másodszor is megismételje, az egyediség az inspirációja.
– Megérzések alapján látok neki a munkának, s csak a munkafolyamat alatt derül ki, hogy mi lesz az elkezdett alkotás végső formája. A legtöbb ötletet az internetes oldalakról vagy a közvetlen környezetemből gyűjtöm. Megihletnek a tárgyak, a formák, amiket látok, belegondolok abba, hogy a látottakat hogyan szabhatnám a saját ízlésemre. A más kézműveseknél látott darabokat nem másolom, mert más fából rakom össze a termékeket, eltérő színeket használok a díszítés során. A variációk határa a csillagos ég, hisz egyetlen tárgyat százféle módon el lehet készíteni – mondta.

Fotó: Hodgyai István

Gábor a műhelyében több stílusjegyet kever egymással, mindenből kipróbál, felhasznál egy keveset. A termékei célközönségét a fiatal generációban véli felfedezni, külföldi és hazai érdeklődőknek egyaránt felveszi a rendelését. A legkisebb darabok ára 35 lej, a nagyobb munkák pedig megközelítőleg 800 lejbe kerülnek.

A Chop Shop bazár

Gábor főállásban egy fogászati rendelőben dolgozik. Ami a kézművesműhelyben történik, az csupán hobbinak számít. Próbál éles határt húzni a két tevékenység között azért, hogy mindig kizárólag arra figyeljen, amit éppen csinál. Biztos abban, hogy a műhely az élet azon területe, ahol a munka és a szórakozás találkozik, s ahol a kemény fizikai munka kellemes fáradtsággal jár együtt.
– Az alkotás jóleső fájdalmat szül. Nap végére így is, úgy is kimerülök, de ha azt csinálom, amit szeretek, akkor másképp fáradok el – mondta.

Fotó: Hodgyai István

Termékei népszerűsítésére és megkülönböztetésére hozta létre 2019-ben a saját márkáját, a Chop Shopot. A kész darabokat elsősorban a közösségi médiában reklámozza, de megjelent már a Szféra és a Mumush fesztivál vásárain is. Következő lépésként egy üzletben helyezné el a termékekeit, ahol jóval több vásárló találkozhat majd a kreatív fatárgyakkal.
– Egy személyben vagyok az alkotó, az értékesítő és a marketinges. Eddig nem fordítottam különösebb figyelmet a reklámozásra, mert nem volt elég időm rá. Idáig évente egy-két munkát vállaltam el megrendelésre, minden mást magamnak csináltam. Idén megnőtt a megrendelések száma, máris négy terméket véglegesítettem. Tartok attól, hogy túl sok mindent elkezdek, és azok mellett még kevesebb időm marad a saját projektekre vagy a tudásom gyarapítására – részletezte Gábor.

Fotó: Hodgyai István

Tanulni, fejlődni

A következő tervei között szerepel egy rajzkurzus elvégzése, ahol újabb technikákat sajátíthat el. A fa megmunkálási módszereivel szintén szeretne kísérletezni, leginkább használt fából dolgozik, mert olcsóbb és könnyebben megmunkálható, mint az új fa. A kulcstartók diófából, tölgyfából, mahagóniból és bükkfából készülnek, ám legtöbbet fenyővel dolgozik.
A Chop Shop műhelye rendkívül felszerelt: csiszológépek, fűrészek, vágógépek, egyéb kézi szerszámok találhatók az alkotóműhelyben. Gábor nagy álma, hogy pályázati finanszírozás által modernizálja szerszámtárát, legszívesebben az apró fadarabokból összerakott faldíszeket szereti elkészíteni.

Fotó: Hodgyai István

– A legkisebb és a legnagyobb tárgy is egyformán kihívást jelent. Az ajtókat előre megtervezem, de a kulcstartókat teljes mértékben elképzelés alapján készítem el. Miután levágtam a fadarabot, mindegyiket másképp csiszolom, másképp színezem, más hozzátartozókat rögzítek rá. Egy kulcstartónál az a cél, hogy minél egyedibb legyen – mintha személyisége lenne minden kis kulcstartónak. Ritkán kapok negatív kritikát, pedig én sokszor látom a hibát a saját munkái­mon. Talán éppen a hibáktól lesznek szépek és különlegesek – állapította meg a műhely tulajdonosa.

Fotó: Hodgyai István

Jelen pillanatban a kulcstartók a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Ezek közül minden korosztály megtalálja azt a formát, ami hozzá közel áll – a mérges, a szomorú és a boldog kulcstartók egyaránt képesek kicsalogatni a felnőttekből a gyermeki énjüket.

Miklós Dalma

: an accessible web community