Hangolódás karácsonyra

Nagy volt a vásárlói kedv a hét végén a székelyudvarhelyi Patkóban megszervezett vásáron, ahol a kézművesek és a helyi termelők kínálták portékáikat. A vásárosok elégedetten tapasztalták: nem felejtették el őket a vásárlók, van igény termékeikre.

Ugyan két hete még arról szóltak a hírek, hogy elmarad idén a székelyudvarhelyi karácsonyi vásár, így sokaknak nem is volt elegendő idejük felkészülni, mégis sikerült a polgármesteri hivatalnak tető alá hoznia egy kétnapos kézműves- és termékvásárt, megörvendeztetve ezzel a város lakóit. Amint a tapasztalat mutatja, van igény a kézműves- és helyi termékekre, hisz a járványügyi szabályok betartása mellett rengetegen megfordultak a vásárban. Ha nem is ugyanolyan színvonalon, amint azt az elmúlt években megszokhattuk, ráadásul rövidített programmal, mégis örömükre szolgált a városlakóknak, hogy kedvenc helyi termékeiket beszerezhették és nem utolsósorban egy kicsit ráhangolódhattak a közelgő ünnepre.
Ugyan néhány kézművesterméket, főleg élelmiszert, máshol is tudnak értékesíteni, a kézművesek azt vallják, a legjobb a közvetlen kapcsolat az eladó és vásárló között.
– Nem csupán mi, a vásárlók is örülnek, hogy kimozdulhattak. Minden alkalommal szükség van a rendezvény kifutására, így vasárnap erősebb nap volt, mint a szombati. Mi jobban örülünk a rövidebb, egy-két napos vásároknak, hisz nagyobb erőfeszítés lenne több napig kijönni – vallja a mindenmentes süteményeket kínáló Csiszér család.
Feleki Zsuzsa kézműves szerint annak ellenére, hogy sokan nem is tudtak a vásárról, rengeteg ember megfordult a két nap alatt a Márton Áron téren.
– Az idő is végig velünk volt, vasárnapra még a nap is kisütött. Hiányoltuk egy picit a zenét, ami még ünnepibbé tehette volna a hangulatot. Érdeklődtek a vásárlók, nyitottak az újra. Az lett volna az igazi, ha karácsony napján is árulhatnánk, hisz sokan ilyenkor viszik el otthonról a gyerekeket, míg a másik szülő feldíszíti a fát. Másrészt sokan az utolsó pillanatban gyűjtik be az ajándékokat. Idén ez másképp lesz, de mindenképp örültünk annak, hogy ha rövid ideig is, de sikerült itt lennünk – mondja Zsuzsa, aki anyagokból varr praktikus használati tárgyakat.
Bálint Julianna örült a lehetőségnek, hogy egyáltalán megadatott, titkon remélte, hátha mégis lesz lehetőség a vásárlókkal való találkozásra, hisz mind a kézművesnek, mind az érdeklődőnek szüksége van az élő, közvetlen kapcsolatra.
– Nagyon sok érdeklődő volt, végre találkoztunk az ismerősökkel és még vásárló is akadt. Az idő is kegyes volt hozzánk. Ez az év szinte semmit nem hozott a konyhára, de mi ennek ellenére mindennap dolgoztunk, így sikerült egy tartalmas készlettel előrukkolni. Természetes alapanyagból, kukoricacsuhéból készítek egyedi darabokat. Több mint tizenkét-féle karácsonyfadíszt kínálok, ezenkívül vannak a dekorációk, kopogtatók, fali díszek… – sorolja a termékeit Julianna.
Márton Szimóna is elégedett a bevétellel, szerinte elsősorban a városlakók örültek annak, hogy végre történik valami, sokan már reggel, délelőtt kimentek a térre a gyerekekkel, akik örömére szombaton Mikulás-járás is volt.

Nagyálmos Ildikó