Hamarosan megjelenik a felvételi tájékoztató

A népszeru szakirányok esetében túljelentkezésre számítanak FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Változtak a szakiskolai felvételi időpontjai, de alapvetően nincs sok újdonság az előző évekhez képest. A tanfelügyelőség által összeállított felvételi tájékoztató, amely a szakiskolával kapcsolatos információkat is tartalmazza, a héten jelenik meg. Megyénkben közel 3000 nyolcadikos diák végez idén.

Szakiskolába jelentkezhet minden olyan általános iskolás tanuló, aki elvégezte a nyolcadik osztályt, és időben lezárták minden tantárgyból. Számukra július 5-14. között zajlik a beiratkozás a kiválasztott iskolába, a beiratkozási lapot a saját általános iskolájukban állítják ki, amit emailben, illetve postán is el lehet juttatni, de személyesen is le lehet adni idén – tudtuk meg Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelőtől.

Túljelentkezés esetén

Megyénkben összesen 39 szakiskolai osztály indul a 2021-2022-es tanévben. Duális osztály kevesebb lesz, mint eddig, Székelyudvarhelyen például ezúttal egyáltalán nem szerveznek ilyet, de Csíkszeredában, Székelykeresztúron, Csíkdánfalván és Gyergyóditróban hirdettek meg duális szakiskolai helyeket, többek között szakács, pincér, szállodaipar, erdész, cukrász szakiránnyal – összesen három és fél osztályt.

A beiratkozási lapon minden tanuló csak egyetlen egy iskolát jelölhet meg, de azon belül több szakot is – hívta fel a figyelmet Kedves Mónika. Majdnem minden évben volt olyan szak, ahová többen jelentkeztek, ráadásul az új tanévtől (a duális osztályok kivételével) már 24-es létszámmal indulnak az osztályok, tehát a népszerű szakirányok esetében lehet számolni túljelentkezéssel. A szaktanfelügyelő tájékoztatása szerint ilyen esetekben pótfelvételit kell szervezni, aminek az anyagát az adott középiskola állítja össze valamelyik nyolcadikos tantárgyból, többnyire matematikából (pl. kereskedelmi szakon) vagy épp biológiából (pl. kertész szakon). A felvételit július 21-22-én tartják, eredményt július 22-én hirdetnek. A bejutásnál 70 százalékos arányban számít az ún. felvételi átlag (ami minden nyolcadikot végzett tanuló esetében az 5-8 osztály átlagából, illetve az országos teszt – úgynevezett abszolváló vizsga – átlagából tevődik össze), és 30 százalékban a pótfelvételin elért jegy.

Van második forduló

Minden induló szakiskolai osztályban van két-két fenntartott hely roma és sajátos nevelési igényű (úgynevezett CES bizonylattal rendelkező) tanulók számára. Az érintetteknek július 16-19. között kell kitölteniük a beiratkozási lapot, amelyhez mellékelni kell a szükséges igazoló dokumentumokat. Sorsukról július 20-án, nyílt ülésen dönt a tanfelügyelőség.

Akik nem kerülnek be a kívánt helyre, vagy épp pótvizsgára kényszerülnek a nyolcadik osztály végén, de szakiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, a július 26-án kezdődő második fordulóban felvételizhetnek az üresen maradt helyekre. Végül Kedves Mónika tanfelügyelő még elmondta, hogy a héten jelenik meg a megyei felvételi tájékoztató, ami a jövő tanévben induló összes osztályról, szakról, a tavalyi bejutási médiákról, illetve a felvételi menetéről is tájékoztatást nyújt az érintett diákoknak, illetve szüleiknek.

Asztalos Ágnes