Halpucolóból nemzeti hős

Öt éve még egy halfeldolgozóban kereste kenyerét, vasárnap óta azonban nemzeti hős Dániában a Tour de France-ot megnyerő Jonas Vingegaard. Magyar szempontból viszont van érdekesebb hír is a francia kerékpáros körverseny kapcsán.

A nemzetközi kerékpársportnak valószínűleg év­ti­zedekre visszamenőleg is az idei Tour csapott a legnagyobb reklámot: ezúttal nem a csapatok közötti adok-kapoktól, a dop­pingbotrányoktól volt hangos a francia körverseny, hanem az emberfeletti teljesítményektől, a sportszerűségtől, ráadásul a végén valóban az örülhetett, akinél jobban talán senki sem érdemelte meg a sikert. A 25 éves Jonas Vingegaard és a dán kerékpározók tiszteletére már a verseny előtti csapatbemutatón is valóságos népünnepélyt rendeztek a bringás paradicsomnak számító országban, amit Vingegaard rendesen megkönnyezett. Aki ismeri életútját, aligha csodálkozott ezen. A kis Jonas egy dániai kisvárosban, Hillerslevben látta meg a napvilágot, és már gyermekkorában, a helyi focicsapatban is kitűnt akaraterejével, ambíciójával. Ez azonban mit sem ért, mert cingár, törékeny alkat volt, akinek társai nem passzoltak, s ha netán nála is volt a labda néhány másodperc erejéig, akkor az ellenfél játékosai azonnal felborították. Egyszer azonban édesapja elvitte a dán körverseny nyitó szakaszára, ami éppen városukból indult, ám mielőtt valaki arra gondolna, hogy innentől kezdve népmesei fordulatot vett sportolói karrierje, az téved: Jonas ugyan azonnal beleszeretett a kerékpározásba, ám nemcsak halk szavú, szerény, visszahúzódó fiú volt, hanem fizikálisan is hátrányban volt kortársaival szemben. Ez azonban cseppet sem zavarta, csendben végezte a kőkemény edzéseket, aminek az lett az eredménye, hogy 19 évesen félprofi szerződést kapott. Ez azt jelentette, hogy kora reggeltől jeget lapátolt, halat pucolt és csomagolt egy kikötői halüzemben, délután pedig nyeregbe pattant, hogy letekerjen több tíz kilométert egyhuzamban. Ma már szívesen emlékszik vissza a korábbi megpróbáltatásokra, szerinte azért lett nagy versenyző, mert keményen megdolgozott mindenért.
Az idei Touron már vitán felül ő volt a legerősebb versenyző, ugyanakkor szerénységének, egyszerűségének és sportszerűségének köszönhetően sportbarátok millió lettek egycsapásra Vingegaard-szurkolók. Bjarne Riis után ő a második dán Tour de France-győztes, akit immár nemzeti hősként tisztelnek hazájában, s ahogy a helyi sportlapok kiemelték, teljesítménye a dán labdarúgó-válogatott 1992-es Eb-győzelméhez és Caroline Wozniacki Grand Slam-tornagyőzelméhez és világelsőségéhez mérhető.

Rajt Magyarországon?

Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója szerint nem kizárt annak a lehetősége, hogy a francia kerékpáros körverseny a közeljövőben Magyarországról induljon. Az igazgató úgy nyilatkozott, látta az idei Giro d’Italia első szakaszairól készült felvételeket, és tetszett neki Budapest, illetve a versenyt figyelemmel kísérő nagy tömeg. Hozzátette, hogy Tour-szakaszok rendezésére vonatkozó magyar jelentkezés egyelőre nincsen, miközben Franciaországban és a környező országokban nagyon sok helyen szeretnék vendégül látni a mezőnyt.

Jakab Árpád

: an accessible web community