Haladékot kaptak az értékesítésre

Legkevesebb 10 ár területen kell paradicsomot termelni

Két héttel meghosszabbította az üveg- vagy fóliaházban termesztett paradicsom értékesítésének határidejét a kormány azon kertészetek számára, akik részt vesznek az idei, évi 3 ezer eurós „de minimis” támogatással kecsegtető paradicsomtermesztési programban.

A mezőgazdasági minisztérium kezdeményezésére született határozatra június 11-i ülésén bólintott rá a kormány, ennek értelmében a védett felületen – üvegházban vagy fóliasátorban – termesztett friss zöldség minimálisan elvárt 3 tonnás termésmennyiségének értékesítésére június 15. helyett július 1-ig lesz ideje a gazdáknak. A kéthetes halasztást a mezőgazdasági minisztérium a tavaszi hűvös, kedvezőtlen időjárással indokolta, mely a védett felületek alatt termesztett paradicsom beérését is hátráltatta, emiatt számos kertészet jelezte, nem tud eleget tenni az értékesítésre vonatkozó vállalásnak. A szaktárca ez alapján döntött a termékértékesítési határidő, illetve az összes többi, ehhez kapcsolódó elszámolási határidő két héttel történő halasztása mellett – olvasható a mezőgazdasági minisztérium közleményében.
A módosítás összességében tehát három határidőt érint, ebből kettő a paradicsomtermesztőkre vonatkozik. Egyrészt az idei zöldségtermés legutolsó tételeit legkésőbb július 1-ig értékesíthetik, a támogatáshoz szükséges elszámolási dokumentumokat pedig legkésőbb július 15-ig nyújthatják be a területileg illetékes megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz. A kéthetes csúszás nyomán a szakigazgatóságoknak is több ideje marad az adatok összesítésére és az elszámolási dokumentumok továbbítására: az új határidő esetükben július 31-re változott.
A paradicsomtermesztési programban azok a zöldségtermesztők vehetnek részt, akik mezőgazdasági tevékenységüket őstermelői bizonylat birtokában magánszemélyként, engedélyezett magánszemélyként, egyéni vagy családi vállalkozásként, illetve agrártermelésre jogosult jogi személyiségű cég formájában végzik. A paradicsom termesztésére szánt fóliasátor vagy üvegházi felület legkevesebb 1000 négyzetméteres kell legyen, a négyzetméterenként átlagosan előállított és értékesített paradicsom mennyisége pedig el kell érje a 3 kilogrammot, azaz 10 áras termesztőfelületről a 3 tonnát. E kritérium teljesülését a helyszíni terepszemlére érkező mezőgazdasági igazgatóság munkatársai a paradicsom termőre fordulása, de még a betakarítás megkezdése előtt ellenőrzik.

Domján Levente