Hagyományőrzés tánclépésben

Hetedik alkalommal szervezte meg néptánctalálkozóját a gyer­gyó­szent­miklósi Hóvirág Nép­tánc­együt­tes: a sereg­szem­lén a házigazda együttes mellett jelen volt a kis­kun­maj­sai Mayossa Néptáncegyüttes, valamint a szlovákiai Somorja néptáncegyüttese.

Táncos hívogató. Ropták a táncot minden utcasarkon
Táncos hívogató. Ropták a táncot minden utcasarkon

[dropcap]H[/dropcap]a mindenki tesz egy „tánclépést” azért, hogy megőrizze néptáncunkat és népzenénket, akkor a fiatalság is tovább tudja majd adni ezt a hagyományt – jelentette ki lapunk érdeklődésére Szász Ferenc néptáncoktató, a Hóvirág Néptáncegyüttes vezetője. Elmondta, azért szervezik meg évente a néptánctalálkozóikat, hogy mindenki tudjon róla: él a néptánc, és tegyen is arról, hogy továbbra is éljen. – Azért a hetedik, hogy legyen tizedik is! – összegezte mondanivalóját a néptáncoktató.
A háromnapos néptáncos ünnepségsorozat a vasárnap esti gálaműsorral zárult, ahol a közönség tapsolhatott a rendezvényen első alkalommal résztvevő, a szlovákiai Somorjáról érkezett együttesnek, a kiskunmajsai Mayossa Néptáncegyüttesnek is, amellyel több mint két évtizedes, testvérvárosi szerződéssel megerősített kapcsolata van a házigazda együttesnek. Ezt megelőzően szombaton szekereken járták be Gyergyószentmiklóst, és több helyszínen is az utcán invitálták az esti előadásokra, illetve az azokat követő táncházba a város lakosságát.
A szombati megnyitón Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a megyei önkormányzat további támogatásáról biztosította a néptáncosokat.
– Igyekszünk odafigyelni azokra a hagyományőrző csoportokra, amelyek erősítik identitásunkat. Ehhez hozzátartozik az, hogy a rendezvényeiket támogatjuk, de az is, hogy pályázatot írtunk ki népviseletek vásárlására – mondta az esemény megnyitóján Barti.
A seregszemlét Gyergyószent­miklós önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatta.

Jánossy Alíz