Hagymából fesztivál

Szentes Csaba és Tóth Bálint, a fesztivál szervezői. Fókuszban a hagyma | Fotó: László F. Csaba

Fő a hagyma –  ezzel a jelmondattal szervezik meg szeptember 11–18. között a XII. Madéfalvi Hagymafesztivált. A felcsíki település polgármesteri hivatala, a helyi egyházközség és az Ökoturist Egyesület rendezvénysorozatának újdonsága, hogy Hagymakörút címmel egy új és különleges gasztronómiai eseményt kínál az érdeklődőknek. Az egyhetes fesztivál részleteit csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Két év szünet után szervezik meg szeptember 11–18. között Madéfalván a hagymafesztivált. A rendezvénysorozatot 2009-ben a feledésbe merülő hagymatermesztés népszerűsítésének céljával szervezték meg először – közölte Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere.

– Azóta értünk el eredményt, és egy-két kisebb termelő kezdett tevékenykedni. Vannak olyan személyek, akik kisebb kertészetet, melegágyat, fóliát tartanak fenn, magokat, palántákat termesztenek. Ami a mostani programon kívüli dolog, de kapcsolódik ahhoz, az, hogy van egy olyan ifjúsági mag, amely a járvány után megjelent, újraalakítják az ifjúsági szervezetet, és rengeteg ötletük van, tenni akarnak. Az idén is nagyon sok rendezvényen részt vettek, és a fesztivál vasárnapi nyitórendezvényére, a traktorosversenyre is nagyrészt ezekből a fiatalokból vannak beiratkozva – mondta az elöljáró. Hozzátette: a hagyma fel van dobva, és úgy néz ki, hogy van, aki kifogja. Megjegyezte: a hagymafesztivál programját úgy állították össze, hogy pótolni tudják azt, ami az elmúlt években kimaradt, illetve lesznek olyan programpontok is, amelyeket korábban más rendezvényeiken tartottak meg. Ilyen például a vasárnapi traktoros felvonulás.

Az idei fesztivál legnagyobb újdonsága a település tízeseinek lakóival közösen szervezett hagymakörút.

– A helyi közösség borászokkal és zenekarokkal társulva sütni, főzni fog. A faluban hét ponton különböző alapanyagokból fognak főzni hagymás ételeket egy megadott mennyiségben. A gasztronómiai különlegességek mellé rendeltünk nagyrészt magyarországi borokat, bukovinai székely borászunk is lesz ezen a rendezvényen, és minden ilyen hagymaponton, kóstolóponton lesz egy kisebb zenekar is, amely a jókedvet biztosítja. Egy 70 lejes értékjegy fejében, szombaton déli 12 és délután hat óra között lehet végigjárni ezt a hét pontot, azaz a hagymakörutat, és végig lehet kóstolni a hétfajta ételt – részletezte a polgármester. Megjegyezte: 500 jegyet árusítanak, amelyek már megvásárolhatók a polgármesteri hivatalban, illetve majd a vásártéri infópultnál lesznek elérhetők. A kóstolás végén a kajakülönlegességeket értékelő íveket szintén az infópultnál lévő dobozba kell bedobni. Az értékelők között egy biciklit is kisorsolnak.

A fesztiválon szó lesz a helyi oktatás kérdéseiről is, várhatóan a kerekasztal-beszélgetés vendége lesz Kallós Zoltán kisebbségi oktatási államtitkár, továbbá Potápi Árpád János, a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelenlétében átadják a magyar kormány támogatásával épített óvodát is, és szentmisét mutat be dr. Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke. A programot kulturális műsorok, ügyességi vetélkedők, Székely Önkormányzati Labdarúgótorna, illetve többek között a délvidéki 3+2 együttes és a magyarországi Magna Cum Laude koncertje is színesíti. További részletek és folyamatosan frissülő információk a község, illetve a rendezvény hivatalos közösségi oldalán is olvashatók.

Bíró István

: an accessible web community