Haáz F. Rezső képei Székelykeresztúron

Szabadtéri kiállítás - illő környezetben

Nem kedvezett túlságosan az időjárás a székelykeresztúriaknak péntek délután: a Haáz Ferenc Rezső népviselet-illusztrációi alapján készült szabadtéri kiállítást a múzeum kertjében helyezték el, de ott az eső miatt nem tudták megtartani a Mákvirág néptáncegyüttes együttes műsorát. A helyi művelődési ház színpadára kényszerültek, ahol délután 6 óráról kezdődően mutatták be alkalmi műsorukat, előtte azonban, 5 órától a közönség megtekinthette a múzeum emeleti galériájában létrehozott kiállítást. Így – hosszú idő után – mind a két intézmény bekapcsolódhatott a “széles nyilvánosságnak” szánt programba.

Harmadik állomásához érkezett ez az összeállítás, amely Haáz F. Rezső sokoldalú munkásságába nyújt betekintést. A Molnár István Múzeum emeleti kiállítótermében az alkotó festményeiből és grafikáiból látható egy reprezentatív válogatás, a múzeum kertjében pedig – illő környezetben – megtekinthető néhány székelyföldi és erdélyi népviselet-ábrázolása, amelyeket kinagyítva és vízálló kivitelben készíttetett el a székelyudvarhelyi Forrásközpont Balázs Ödön fotográfus közreműködésével.

Sándor-Zsgmond Ibolya néprajzkutató, a vendéglátó intézmény nevében örömét fejezte, hogy ilyen színvonalas összeállítás érkezett most a városba, és reméli, hogy hamarosan viszonozni tudják a gesztust; dr. Miklós Zoltán, a Haáz F. Rezső múzeum igazgatója felidézte a hőskort, amelyben a “nagy öregek” Székelyföld-szerte évtizedeken át tartó szenvedéllyel és megszállottsággal végezték a gyűjtőmunkát, hogy ott is létrehozhassanak fontos közgyűjteményeket, ahol a múlt század első felében ilyenek még nem léteztek – Molnár István székelykeresztúri, Tarsiznyás Márton gyergyószentmiklósi, id. Haszmann Pál felső-háromszéki, csernátoni, illetve – természetesen – Haáz Ferenc Rezső tevékenységét is méltatta; Lőrincz Ildikó művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa pedig az alkotó pályarajzát vázolta fel.

A két kiállítás egy hónapon át lesz megtekinthető.

A szerző felvételei. A mellékelt videót Farkas Antal készítette.

Simó Márton