Ha van, az a baj − ha nincs, akkor az

Ahogyan Szalai László haikujában is olvashatjuk: „Értékem több, mint / az első pillantásod / által formált kép.” Egy-két szó, ami rengeteg mindent elmond. Az utóbbi időben − főleg amióta a járvány tart és kénytelenek vagyunk több időt a házban tölteni – megfigyeltem, hogy az online térben is egyre több az ítélkezés. Más munkája fölött ítélkeznek, és nagyon sok esetben olyan személyek, akik nem is igazán tapasztaltak az adott dolog elvégzésének, előállításának folyamatában. 

Több negatív hozzászólás éri az egészségügyben dolgozókat: nem végzik rendesen a munkájuk, nem érdemlik meg a fizetésük. Vagy vegyük a politikusokat: a város vagy a megye élén álló személyeket szapulják folyamatosan. Ellopják a közpénzt, semmit sem tesznek a közösségünkért, ha tesznek is valamit, azt biztosan rosszul csinálják – állítják sokan. 

Valószínű mindenben van hiba, mivel minden ember hibázik, és senki sem tud tökéletes lenni. Személyes véleményem szerint, és ez az üzenetem is ezen hozzászólások gazdáinak, hogy próbálják ki. Menjenek be a kórházba, és egy hétig végezzék azt a munkát, amit az ott dolgozók csinálnak nap mint nap. Legyenek türelmesek a hatezredik emberrel is, aki értetlenül áll és segítséget kér, vagy álljanak ki századszorra vitatkozni valakivel, aki nem érti meg a szabályokat és nem akarja betartani azokat. A politikusok is biztosan szívesen bevonják a mindennapi életükbe az érdeklődőket. Ha valami nincs, akkor az miért nincs, ha valamit tesznek, akkor azt miért tették és miért úgy. Konkrét eset, amikor a napokban kivágták a színház előtt álló idős fákat. Az emberek többsége nem vette a fáradságot, hogy elolvassa az erről készült cikket és megtudja: volt eset, hogy egy babakocsira zuhant egy ág, de szerencsére kisgyerek épp nem volt benne. Viszont nagy volt a felháborodás, hogy mégis hogyan képesek az ilyen tettre.

Nincs problémám az ítélkezéssel, és azzal sem, ha valaki minősíti más munkáját. Csupán azzal van bajom, ha mindezt laikusként teszi, és eközben fel sem tudja fogni, hogy mennyi munka zajlik különböző dolgok hátterében.


Szilágyi Dalma-Orsolya