Gyümölcsösökre lehet pályázni

Illusztráció

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) weboldalán megnyitotta a 4.1.a intézkedést. A pályázat keretében gyümölcsösök létesítésére és a gyümölcsök farmszintű feldolgozására lehet támogatást igényelni. Az igényléseket egészen december 12-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.

Ismét megnyílt egy újabb pályázási lehetőség a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) weboldalán. A 4.1.a intézkedésen belül gyümölcsösök létesítésére és a gyümölcsök farmszintű feldolgozására lehet igényelni a támogatást, az elnyerhető támogatás intenzitása pedig 50 százalékos.
Az intézkedés keretében összesen 48 millió euróra lehet pályázni, három alösszetevőre. Elsősorban támogatást lehet igényelni új gyümölcsösök létesítésére, a már meglévő gyümölcsösök növelésére, illetve korszerűsítésére, valamint a gyümölcsök kondicionálására és a marketingköltségek támogatására is. Az első alösszetevő esetében a keretösszeg 30,5 millió euró.
Gyümölcsfaiskolák létesítésére, bővítésére és a gyümölcsök kondicionálására és feldolgozására lehet támogatást igényelni a második alösszetevőnél. Ebben az esetben a keretösszeg 7,5 millió euró.
Nem utolsósorban a harmadik alösszetevő keretében azoknak a gépeknek és berendezéseknek a vásárlását támogatja, amelyeket a gyümölcsök összegyűjtésére használhatnak fel a pályázók. A harmadik alösszetevő keretösszege pedig 10 millió euró.
A gazdaság minimális mérete, amivel pályázni lehet, 4000 euró SO, ugyanez az érték vonatkozik a létesítendő új gyümölcsösre is, tehát a gyümölcsös mérete 1,45 hektárnak kell lennie. Az intézkedés mellékletében az érdeklődők megtalálják a támogatható gyümölcsök fajtájának listáját, valamint bizonyos területek községenként megállapított termékenységi besorolását.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community