Hirdetés

Gyöngéd bőrápolás

A női szépség nagyban függ azoknak a kozmetikumoknak az összetevőitől, melyeket nap mint nap használunk. A piacon található, népszerű kozmetikai termékhez hozzáadott mesterséges adalék­anyagok veszélyeztetik a bőrünk és szervezetünk egészségét. A székely­udvarhelyi Balázsi Tímea nemet mondott a tömegkozmetikai készítményeknek, és inkább a természetes szépségápolás mellett tette le a voksát.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Gyöngéd bőrápolás
Fotó: Szalai Lelle

Tímea teljesen egyedül sajátította el a natúr kozmetikumok készítését. A család­anya mert nagyot álmodni – olvasgatott, különböző anyagokkal kísérletezett mindaddig, amíg meg nem születtek első sikeres készítményei. A kezdeti lelkesedés lendületet adott a további munkához, s egyre több alapanyagot próbált ki az otthonában.
Amikor édesanyává vált, minden megváltozott körülötte, s kezdte azt érezni, hogy többet szeretne tenni az egészségért. Szerette volna, ha a családja vegyszermentesen éli a mindennapjait. Egyre jobban elmerült a témában, s közben kedvet kapott ahhoz, hogy másoknak is megmutassa, mennyire egyszerű és kifizetődő felhasználni a természetes hatóanyagokat.

Szalai Lelle

A kísérletezés a jó recept alapja
Tímea elsősorban arckrémeket készít, de ajakápoló, dezodor, testápoló, folyékony sampon, sampontömb, hajbalzsam, szappanok, kézkrémek és fogkrémek is kikerülnek a kezei közül. A felhasznált gyógynövényeket és a speciális olajokat a bioboltokban vagy a piacon vásárolja meg. A hosszú távú tervei között szerepel, hogy saját maga állítsa elő a feldolgozott alapanyagokat. Ehhez több időre lenne szüksége, hiszen a növények termesztése, begyűjtése, illetve szárítása sok munkával jár.
Örömmel mesélte, hogy idén első alkalommal készített diólevél- és rózsaszirom-macerátumot, vagyis olyan olajos kivonatot, amely a kencék és gyógyszappanok alapanyaga. Az erős macerátumhoz a dióleveleket és a rózsaszirmokat üvegbe helyezte, majd olajjal töltötte fel. Az olajos üveg pár hétig magában állt, közben kevergetni kellett, aztán az így kapott cseppfolyós anyagot leszűrte a levelekről és a szirmokról.
Az első olajos kivonat meglepően jól sikerült, Tímea nagyon élvezte a munkát, s persze a gyerekei is sokat segítettek az elkészítésben. A felhasznált alapanyagok kapcsán elmondta, hogy jórészt olajakból, vajakból, illetve minél természetesebb anyagokból készíti el a kencéket. A pálmaolaj tiltólistán van, habár javítja a kozmetikai cikkek textúráját, és rendkívül egyszerű a felhasználása, az előállításához teljes erdőket semmisítenek meg. Más növényi olajok – a repce vagy a szója – egészségesebbek, viszont az előállításuk jóval drágább. Vállalkozói szemmel nézve, a pálmaolaj használata nagyon kecsegtető, ám Tímeának sokkal fontosabb a természet védelme, mint az alapanyagok költséghatékonysága. Kizárólag százszázalékos tisztaságú illóolajokat használ, amelyeket ő is szívesen és bátran tenne az arcbőrére.
– A krémek ettől válnak igazán nőiessé, hisz a természetes szépségápolás jegyében magabiztosságot sugároznak. Nincs kedvenc termékem, mindegyik közel áll a szívemhez. Talán a kifejtett hatásuk alapján lehetne kategorizálni őket, de akkor is nehéz dolgunk van, ugyanis mindegyik natúr kozmetikum hatóanyaga a természetes szépséget ápolja, védi és kamatoztatja – hangsúlyozta.
A családja legszívesebben a sampont használja, folyékony és tömb formájában egyaránt. A megrendelők körében szintén a sampon és a hajbalzsam a legnépszerűbb termékek.

Nincs hangzatos reklám
Tímea első natúr kozmetikuma egy arckrém volt, amely kimondottan saját felhasználásra készült. A legelső termék téli időszakban született, egy zsírosabb, táplálóbb krém volt. A kozmetikumok palettája mára már bővült.
Mindenkinek azt adja, amire szüksége van. A kencéknek egyediségük van, amit kiad a kezéből, abban benne van a természet, a készítő saját ízlése, ugyanakkor a megrendelő igényei is szerepelnek a hozzávalók listáján. Előregyártott termékek nincsenek, az alkotás a klienssel való megbeszélés után kezdődhet el. Erre azért van szükség, mert egy arckrém esetében például figyelembe veszi, hogy milyen bőrtípus ápolására kérik a terméket, milyen panaszai vannak a vásárlónak, s milyen illatot részesít előnyben.
Igaz, a fentiek nem minden termékre érvényesek; a szappanokat például nem lehet ennyire egyénre szabni, az illatuk alapján lehet őket megkülönböztetni egymástól. Néha a bevált receptektől eltérő kérésekkel fordulnak Tímeához, de ezeket nem áll módjában kivitelezni. Minden receptet ő talál ki, ezért nem szívesen lép ki a bevált munkafolyamatból. Vannak alapreceptek, amelyek megengedik az összetevők variálását, esetleg más növényekkel való helyettesítését. Az alapanyagok azonban sosem cserélhetők fel, a végeredmény a gyógyír rovására menne.

Szalai Lelle

Bevált receptek
– A legtöbb odafigyelést igénylő krémek a viszketésre, a bőrpírra vagy az ekcémás bőrre készített kencék. Itt akár egy hozzávaló rossz alkalmazása többet árthat, mint használ – mondta.
Eddig a legtöbb pozitív visszajelzés épp azoktól a vásárlóktól érkezett, akik számára viszketés elleni krémeket készített. A kliensek nyugtalan, vakaródzós éjszakáit a krém használata teljesen megszüntette. Tímea annak örül a legjobban, ha segíteni tud, s haszna van annak, amit kiad a keze közül.
A natúr kozmetika egy életérzés, majdhogynem hivatás, amelynek tükrében az édesanyának alig jut ideje más tevékenységekre. A gyermeknevelés mellett a kozmetikumok készítése az, ami feltölti energiával, lendületet ad, valamint megnyugtatja a lelkét.
– Rengeteg tervem van a következő évekre. A fejlődés mellett azonban fontosnak tartom, hogy a natúr kozmetikumoknak a jövőben is megmaradjon a személyes, odafigyelő jellegük, illetve a kiváló minőségük – összegezte.

Kövessen a Facebookon!

Hirdetés