Gyermeknap ajándékokkal

Gyermeknap Csíkszeredában. Tűzoltó lehetsz, s katona... FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Megyeszerte változatos és színes rendezvénykínálattal ünnepelték meg a gyereknapot. Csíkszéken, Gyergyószéken és Udvarhelyszéken egyaránt megünnepelték a legkisebbeket. Szinte mindenhol került valami újdonság is. Munkatársaink több Hargita megyei településen körülnéztek.

Gyergyószentmiklóson már egy hete megtartották az ünnepi szavalóversenyt, Székelyudvarhelyen hangverseny és gyermekvers-felolvasás is volt. Csíkszeredában kerékpár-bemutatót tartottak. A kisebb településeken is számos érdeklődőt vonzottak a gyermeknapi rendezvények.

Borszéken új játszóteret adtak át
Borszéken a gyermeknapi ünnepség a Millennium parkban felállított új játszótér ünnepélyes átadása köré csoportosult. Volt társasséta lovaskocsin és pónilovaglás a park környékén a Lovasudvar jóvoltából, a Borszéki Ifjúsági Fórum pedig különböző ügyességi feladatokkal, játékokkal szórakoztatta a kicsiket, a Mókázó zenekar pedig igazi ünnepi hangulatot teremtett. A gyermekeknek édességcsomaggal, ingyenes vattacukorral és fagyival kedveskedett az önkormányzat.
– Több közösségi konzultációt végeztünk a múlt év végén, illetve ez év elején a költségvetés és az általános városrendezési terv felújítása kapcsán. Ezekből kiderült, hogy igény van egy játszótérre. A véleményekre reagálva a városvezetés 350 ezer lejt különített el az idei költségvetésből egy nagyobb méretű, 14 elemből álló játszótérre – közölte érdeklődésünkre Rédai Botond, a borszéki önkormányzat sajtószóvivője.

Gyergyócsomafalván teqball az új divat
Gyergyócsomafalván két új teqballasztallal, valamint újabb játszótérelemekkel ajándékozta meg az önkormányzat a gyermekeket. A gyermeknapi kavalkád részeként délelőtt sportvetélkedőket tartottak a sportbázis épületében, valamint az iskola sportpályáján: ismerkedni lehetett a teqball sporttal, valamint az íjászattal is. A környéken még viszonylag ismeretlennek számító, a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával létrehozott sportág, a teqball egy új lehetőséget biztosít a sportolásra a községben. Az önkormányzat két teqballasztalt bocsátott a sportkedvelők rendelkezésére: használatukat Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs, a sportág bronzérmes világbajnokai mutatták meg az érdeklődőknek.
– A Székelyföldön még újdonságnak számító teqball a székelyudvarhelyi Góbé Teqball Team-mel való kapcsolatépítés révén ma már Csomafalván is játszható. A gyermeknapi kavalkád részeként ezt a sportágat is ki lehetett próbálni; az asztalok a sportbázisban lesznek elhelyezve, egy új lehetőséget biztosítva a szórakozásra, a sportolásra – adta tudtunkra Márton László Szilárd polgármester.
A csomafalvi gyermeknap részeként a település két pontján – a Somlyóvölgyi közösségi gyümölcsfeldolgozó konyha szomszédságában, valamint a Szilágyi iskola előtti téren – helyeztek el játszótéri elemeket, a lakók igényeit figyelembe véve. Délután interaktív gyermekelőadással, valamint a legkisebbeknek szervezett „motoros találkozóval” folytatódott a program a Borsos Miklós téren.

Kézműves-foglalkozások Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson múlt csütörtökön már megtartották a gyermeknapi szavalóversenyt óvodások és elemi iskolások számára. A tulajdonképpeni gyereknapra kézműves-foglalkozásokkal, szórakoztató programokkal készült a művelődési központ és a partnerei, a város más kulturális intézményei. A járvány miatt csupán belső terekben szerveztek programokat, hogy az előírásokat, a létszámkorlátozásokat be tudják tartani. A tevékenységekre előzetes bejelentkezést is kértek, így előfordult, hogy elutasítottak egy-egy érdeklődőt. A nap folyamán kézműves-foglalkozások zajlottak a művelődési ház különböző termeiben, volt Macikórház a vöröskereszt gyergyószentmiklósi fiókja jóvoltából és arcfestés is. A Figura Stúdió színház kétszer is előadta a Minden egér szereti a sajtot című mesejátékát. Szüleitek rajzfilmjei címmel diavetítést tartottak a stúdióteremben, a Tarisznyás Márton Múzeum pedig online, múlt évszázadi gyerekfotókból összeállított fotótárlattal jelentkezett. Ezúttal a város román ajkú gyerekeinek is kedveskednek a szervezők, a brassói Arlechino Gyermekszínházat hívták meg bábelőadással. A gyereknapi programok sora nem ért véget, ma kétszer is koncertezik a Mozsikácska zenekar a gyerekeknek Gyergyószentmiklóson.

Nagy volt az érdeklődés Csíkszentgyörgyön
Több száz résztvevőt vonzott a Községi Gyermeknap elnevezésű rendezvény Csíkszentgyörgyön, amelyet a helyi focipályán tartottak meg. Az eseményre ötszáz gyermek érkezett, de számtalan felnőtt is ellátogatott a programra, amely egyaránt szólt kicsikhez és nagyokhoz. Ám a szervezők számára ezúttal nem az idősebb generáció jelentette a prioritást.
– A legtöbb rendezvény községszinten a felnőttekhez szól, és a gyermekek csak ritkán vehetnek részt tematikus foglalkozásokon. Éppen emiatt akartuk elérni azt, hogy a helyi gyermekek találkozzanak, együtt játsszanak és kikapcsolódjanak. Nagy öröm számunkra, hogy mindez sikerült – összegezte Kovács Nándor Hunor szervező, a Csíkszentgyörgy községi Gátkötők Ifjúsági Egyesület elnöke.
Mint mondta: a község történetében csak elvétve volt arra alkalom, hogy a helybéli gyermekek szervezett módon összegyűljenek és minőségi időt töltsenek egymással. Minderre viszont már régóta nagy volt az igény. A főszervező Csíkszentgyörgy községi Gátkötők Ifjúsági Egyesülethez társszervezőként csatlakozott a Csíkszentgyörgy községi RMDSZ Nőszervezet is, hozzájuk pedig partnerként társult a helyi polgármesteri hivatal.
Basa Zsuzsanna, a Csíkszentgyörgy községi RMDSZ Nőszervezet elnöke lapunk megkeresésére elmondta: családias hangulatban zajlott a gyermeknapi programsorozat. Kiemelte: minden résztvevőre próbáltak odafigyelni, és maradandó élménnyel szolgálni a gyerekeknek.
– Voltak kézműves-foglalkozások, arcfestés, lufihajtogatás, de lovas hintón és szafari autón is utazhattak a gyerekek. Mindemellett felállítottunk egy sportsátrat is, ahol különböző sporteszközöket ismerhettek meg a legkisebbek, akik ki is próbálhatták ezeket. Persze nem maradt el a foci, a méta és a bográcsozás sem – sorolta a tevékenységeket Basa Zsuzsanna, aki szerint tartalmas volt a vasárnapi program.
Hozzátette: sok felnőtt legalább annyira várta az eseményt, mint a gyermekek, akik díjmentesen vehettek részt a különböző tevékenységeken.
– Az ingyenes programok a helyi magánvállalkozók, valamint a községbeli közbirtokosságok érdeme. Jó volt látni az összefogást, és én külön örülök annak, hogy a Nőszervezet is hozzájárult a községbeli gyermeknap megvalósításához – zárta gondolatait Basa Zsuzsanna.

Kerékpár-bemutató a megyeszékhelyen
A csíkszeredai önkormányzat színes programokkal várta gyereknap alkalmából a kicsiket és nagyokat egyaránt a Szabadság téren, illetve a központi parkban. A gyerekek megismerhették a Novák Kerékpár Akadémiát, láthattak kerékpár-bemutatót, valamint egy akadálypályát is kipróbálhattak. A Szabadság téren rendőr-, mentő-, tűzoltó- és még sokféle autó várta a kicsiket, ahol kipróbálhatták magukat rendőrként, tűzoltóként és mentősként is. A The Athlete Centerben hat éven felüli gyerekek számára átmozgató edzést tartottak, betekintést nyerhettek az igazi kölyökninja-edzésbe. Mindemellett pedig egész nap óriáscsúszdázhattak a gyerekek, a szülők pedig különböző finomságokat vásárolhattak nekik.

Gyermeknap Udvarhelyen
Székelyudvarhelyen kétnapos programsorozattal ünnepelték a gyermeknapot a „nagy visszatérés” jegyében. Hétfőn a Legato Egyesület és a Székelyföldi Filharmónia tartott közönségnevelő hangversenyt. Tegnap – a gyermekek „igazi” napján – A Sosemnevető király című előadást tekinthették meg a Sétáló Bábszínház előadásában. P. Buzogány Árpád a Bemondta a rádió műsorban saját gyermekverseiből olvasott fel. A felhozatal azonban ennél sokkal bőségesebb volt, mindenki válogathatott. A Városháza udvarán számos rajzos és kézműves-foglalkozást szerveztek, ám a késő délutáni órákban – mivel eléggé hűvös volt az időjárás – a rajzasztalokat a Szent István terem előcsarnokában helyezték el. Ezt követően a Panna álma című egyéni előadóestre került sor, amikor Nagyálmos Ildikó gyermekverseiből olvasott fel, illetve a fiatalkorú közönség Orbán Ferenc Sepsiszentgyörgyön élő zeneszerző által megzenésített Nagyálmos-költeményeket hallgathatott, amelyeket a különböző hanghordozók, illetve a világháló révén igen sokan közülük már előtte ismerhettek, hiszen dúdolták a dalokat és a szülőkkel, a költőnővel együtt „csápoltak”.

Tudósított: Barabás-Pál Hajnalka, Boncina-Székely Szidónia, Keresztes Bea, Simó Márton, Szilágyi Dalma-Orsolya, Vlaicu Lajos