Gyergyószentmiklós: Évfordulós megemlékezés Trianonról

Camerata női kórus ünnepi koncertje Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a különböző szervezetek koszorúzását követően este hat órától ünnepi műsort láthattak, hallhattak az érdeklődők a Szent Miklós plébániatemplomban. A zenei élmények és az ünnepi szentmise mellett Trianon történeti emlékezetéről szóló előadással gazdagíthatták ismereteiket a jelenlévők.

A város templomaiban fél hatkor megszólaltak a harangok, majd az ünnepi műsor kezdetén a székelyudvarhelyi – gálakórus minősítéssel is rendelkező – Camerata női kórus Orosz-Pál József vezetésével tartott rövid műsort. A gyergyószentmiklósi önkormányzat és a Művelődési Központ által szervezett eseményen Nagy József történész előadásában Trianon történeti emlékezetéről beszélt.

Traumaként ható történelmi pillanatainkat nem kell elfelejteni, sokkal inkább értelmezni, feldolgozni szükséges a történészek munkái által és nem összeesküvés-elméletekre támaszkodva – emelte ki Nagy József. Hozzátette: egy egészséges társadalom bármilyen múltbeli, traumatikusnak ítélt eseményt fel tud dolgozni, a sikerekkel párhuzamosan a traumák elfelejtődnek.

A történész rövid előadásában hangsúlyozta: jelen társadalmunk kérdéseire, problémáira összpontosítva, azokra megoldásokat keresve, a jövő felé fordulva csökkenthető, megszüntethető a traumatikus történelmi szemlélet.

Csergő Tibor András polgármester is hasonló gondolatokat fogalmazott meg ünnepi beszédében, arra keresve a válaszokat, hogy mit jelent a 2010 óta Nemzeti Összetartozás Napjaként ismert emlékünnep a kisebbségben élő magyarság számára, hogyan hatott Trianon az elszakított országrészek magyarságára, és mi az, amit továbbvittünk a nehézségek ellenére.

Fontos ez az emlékünnep ahhoz is, hogy tovább tudjunk lépni, és emlékeztetője annak, hogy kisebbségi létünkben is meg tudtuk őrizni hitünket, anyanyelvünket, vannak intézményeink, tehát van jövőnk – hangsúlyozta a város elöljárója.

A megemlékezésen Portik-Hegyi Kelemen római katolikus főesperes-plébános és Farkas Ferenc református lelkész ünnepi imái, gondolatai is elhangzottak. Az eseményen több zeneművet adott elő a Vaskertes Általános Iskola néhány tanulója, akik a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsorban, illetve Molnár Levente operaénekes mesterkurzusain is részt vettek.

Boncina-Székely Szidónia