Videó – Gyergyói beruházásokat támogat a megye

Inkubátorház létesítésére kért partnerséget Borbolytól Csabától Csergő Tibor Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Több városi beruházást is támogatni fog Gyergyószentmiklóson Hargita Megye Tanácsa – jelentette be Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a Csergő Tibor polgármesterrel folytatott csütörtöki megbeszélést követően.

 

A térségi nap alkalmával Csergő Tiborral, Gyergyószentmiklós polgármesterével egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljárók a Gyergyószentmiklóson tervezett, illetve folyamatban levő beruházások anyagi hátterének biztosításáról tárgyaltak. Mint a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondták, több gyergyószentmiklósi beruházást is támogatni fog a megye.

A terelőút kapcsán közölték, már idén szeretnék elindítani az előkészítését. A város Szárhegy felőli kijáratától az állomásig épülne meg az első szakasz, ebben a megyei önkormányzat szerepet is vállalt. Idén 800 ezer lejre becsülik a kiadásokat, ennek kétharmadát vállalja a megye, a többit a város fedezi majd.

A Batthyány Ignác Technikai Kollégium bentlakásának felújításánál is számít a megyére a város.

– Több mint hárommillió lejes beruházás zajlik a bentlakásnál, hétszázezer lej az önrész, ebben is segítségre számítunk a megyétől. A bentlakást nem a gyergyószentmiklósiak fogják használni, hanem a megye más részén élő tanulók, nem mindegy, hogy milyen körülmények között lakhatnak – mondta Csergő Tibor.

Gyilkostó infrastrukturális fejlesztésében is együtt gondolkodik a két intézmény. A 2018-ban szerződött támogatásból a következő két évben kell megépíteni az üdülőtelep víz- és szennyvízhálózatát derítőállomással és vízházzal, több mint hárommillió lejes önrészre van itt szükség, amit nehezen teremtene elő a város.

A sajtótájékoztató keretében Csergő Tibor a megyeelnöknek dokumentumot adott át, amelyben a megyei tanács társulását kérik egy vállalkozói inkubátorház létrehozásához. A kreatív iparágaknak adnának helyet az egykori öntöde irodaházában létrehozandó intézményben.

Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a megyei testület rábólint az együttműködésre.

– Úgy érezzük hogy a megye figyel ránk – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Csergő Tibor.

Barabás-Pál Hajnalka