Gyergyói beruházásokat támogat a megye

Inkubátorház létesítésére kért partnerséget Borboly Csabától Csergő Tibor

Gyergyószentmiklósi infrastrukturális beruházásokat fog támogatni a Hargita megyei önkormányzat – jelentette be a hétvégén, Gyergyószentmiklóson Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba Csergő Tibor polgármesterrel egyeztetett a bejelentést megelőzően. Az elöljárók a gyergyószentmiklósi tervezett és folyamatban levő beruházások anyagi hátterének biztosításáról tárgyaltak. Mint azt a tárgyalást követő sajtótájékoztatón az elöljárók elmondták: több gyergyószentmiklósi beruházást is támogatni fog a megye. A terelőút kapcsán azt közölték, már idén szeretnék elindítani az előkészítését. A város Szárhegy felőli kijáratától az állomásig épülne meg az első szakasz, ebben a megyei önkormányzat szerepet is vállalt. Idén 800 ezer lejre becsülik a kiadásokat, ennek kétharmadát vállalja a megye, a többit a város fedezi majd. A Batthyány Ignác Technikai Kollégium bentlakásának felújításánál is számít a megyére a város.
– Több mint hárommillió lejes beruházás zajlik a bentlakásnál, hétszázezer lej az önrészünk, ebben is segítségre számítunk a megyétől. A bentlakást nem a gyergyószentmiklósiak fogják használni, hanem a megye más részén élő tanulók, nem mindegy, hogy milyen körülmények között lakhatnak – mondta Csergő Tibor. A Gyilkos-tó infrastrukturális fejlesztését is közösen tervezi a két önkormányzat. A 2018-ban elnyert támogatásból a következő két évben kell kiépíteni az üdülőtelep víz- és szennyvízrendszerét derítőállomással és vízházzal, több mint hárommillió lejre rúg a beruházás önrészre, amit nehezen teremtene elő a város.
A sajtótájékoztató keretében adta át Csergő Tibor azt a szándéknyilatkozatot, amelyben a megyei tanács társulását kérik egy inkubátorház létrehozásához. A kreatív iparágaknak adnának helyet az egykori öntöde irodaházában tervezett intézményben. Borboly Csaba azt mondta, bízik benne, hogy a megyei testület rábólint az együttműködésre.
– Úgy érezzük, hogy a megye figyel ránk – adott hangot elégedettségének a sajtótájékoztatón Csergő Tibor.

Barabás-Pál Hajnalka