Gyergyóditrói címertervek: Engedélyeztetni szeretnék a község szimbólumait

Gyergyóditró önkormányzata közvitára bocsátotta a község címertervezetét: három változat készült el, a lakók április 18-ig választhatnak közülük; a közeljövőben pedig a község zászlajának engedélyeztetési folyamatát is szeretnék elindítani.

Régi terve a településvezetésnek, hogy engedélyeztesse szimbólumait: többször küldtek már elkészült terveket az Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottsághoz, ám eddig egyiket sem fogadták el. Most – szakcég bevonásával – három változat készült, amelyek közül a község lakói választhatják ki azt, amely szerintük leginkább jelképezi Ditrót.
Az eddigi szavazatok alapján, amelyet a közösségi oldalunkon hirdettünk meg, a három változat közül egyiket hangsúlyosan többen kedvelték. A stilizált ditrói nagytemplom, a nap és a hold, mint ősi székely szimbólumok, valamint a líra – amely a község közel 150 éves komolyzenei múltját jelöli – vannak rajta a címeren. A zöld szín a ditrói erdőket, a mezőgazdaság hangsúlyos jelenlétét mutatja. Sokan kifogást emeltek a bástya ellen, de tudni kell, hogy a címerpajzs fölötti bástyás falkorona kötelező elem minden településcímerben. A bástyák száma arra utal, hogy milyen rangja van a településnek: Ditró esetében az egy bástya a község rangot jelenti – ismertette a szimbólumtervet Puskás Elemér polgármester.
A legtöbb szavazatot kapott címertervet a tanácstestület megszavazza: ezt követően a határozatot továbbküldik a heraldikai bizottságoknak, ahol véleményezik, és amennyiben rendben találnak mindent rajta, kormányhatározat születik arról, hogy ez a nagyközség hivatalos címere.
A településvezető elmondta: a közeljövőben a község zászlaját is engedélyeztetni szeretnék és amennyiben hivatalossá válnak, ezek a szimbólumok szabadon használhatók lesznek a nagyközségben.

Boncina-Székely Szidónia