Gyergyó: közösségi támogatás az amatőr színjátszásnak

Vidámság és sok-sok munka jellemzi a Csalamádé tábort | Fotó: archív

A változtatás igényére válaszolva alakul amatőr színházi összművészeti találkozóvá a Csalamádé tábor. A gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport és a Monokultúra Egyesület által nyolcadik alkalommal szervezett esemény a Csíkcsicsóhoz tartozó Csaracsóban idén is feledhetetlen élményeket ígér a színház iránt érdeklődő fiataloknak.

Augusztus 17. és 27. között ebben az évben is 18 fiatal számára adódik lehetőség, hogy a színházi műfajok mindegyikébe betekintést nyerjen, műhelymunkákon és személyre szabott feladatokon keresztül ismerkedjen ezzel a sajátos világgal.

– Idéntől rövidebb, intenzívebb és alapjaiban átalakuló táborra számíthatnak az érdeklődők, ahol a színházművészet összes válfaját megismerhetik a diákok, fiatalok. A tábor végeredményeként nem fog előadás születni, mint eddig, hanem a résztvevők a tíz nap alatt tanultakból tartanak szűkkörű bemutatót – mondta el sajtótájékoztatón Kolozsi Borsos Gábor színművész, a tábor megálmodója és szervezője. Hozzáfűzte: a tábor tematikáit a fiatalokat foglalkoztató kérdések függvényében alakítják.

A tábor programját Kányádi György koreográfus-táncos, Dávid Péter színész-rendező, Korpos Szabolcs zenész, Huszár Kató díszlet- és jelmeztervező, Balázs Helga dramaturg, Molnár Hunor pszichológus biztosítják, a fizikai edzéseket Matei Linda tartja.

A táborlakók napjai nagyrészt műhelymunkákkal telnek, párhuzamos csoportokban állítják elő a jeleneteket a diákok, a kiadott feladatok nyomán megtanulhatják, hogyan készül el egy jelmez, hogyan használják a testüket a színpadon, vagy miként kell felépíteni egy előadás dramaturgiáját – vázolta a tábor tervezett programját Kolozsi Borsos Gábor.

A Csalamádé más tekintetben is megújult idén: a szervezők közösségi finanszírozást kerestek neki, arra kérve a magán- és jogi személyeket, hogy valamilyen formában – akár a tábor kultuszgyümölcsének, egy dinnyének az árával – támogassák a rendezvényt. A felkérésre tizenegy természetes személy és számos vállalkozás, illetve intézmény válaszolt, többek között az Izso Universal, a Gyergyószentmiklósi Rotary Club, a Communitas Alapítvány, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. A csíkcsicsói önkormányzat pedig a kezdetektől biztosítja az ingyenes szálláshelyet a táborlakóknak.

A tábor szervezőcsapata egykori résztvevőkből, a Szín-kron csoport tagjaiból áll össze: a kilencfős csapat szívügye a rendezvény sikere.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community