Gyerekek erdősítenek Ditróban: Csemeteültető csemeték

Facsemetéket ültetnek a gyerekek Gyergyóditróban. Környezettudatosság FOTÓ: BARABÁS-PÁL HAJNALKA
Facsemetéket ültetnek a gyerekek Gyergyóditróban. Környezettudatosság                                  Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Közel 18 ezer fenyőcsemetét kapott a Mihai Eminescu Trust civil szervezettől a ditrói közbirtokosság. Az adomány feltétele: a csemetéket gyermekek bevonásával kell elültetni. El is kezdték a munkát a Ditró völgyében tegnap délelőtt.

Általános iskolások ragadtak kapát, ásót Ditró völgyében, a közbirtokosság területén, hogy elültessék a felajánlott jelentős mennyiségű fenyőcsemetét. Előbb a szakemberek megmutatták nekik, hogyan kell eljárni, majd a gyerekek is hozzáláttak a munkához. A fiúk kiásták a csemeték helyét, a lányok pedig elültették a kis fákat. Egy segesvári civil szervezettől érkezett minden hozzávaló.
A Mihai Eminescu Trust minden évben szervez ilyen akciót, az erdészet segítségével kiválasztanak egy közbirtokosságot, amelyet facsemetékkel támogatnak. A támogatás feltétele, hogy az elültetésben vegyenek részt az iskolák, a tanulóik. A részt vevő iskolát is támogatják, a biológialaboratóriumba vásárolnak most eszközöket közel ezer euró értékben.
– Mondhatnám, dupla haszon a közösségben, de a legfontosabb, hogy a gyerekek szemlélete fog változni a környezetvédelmet illetően – jelentette ki lapunk kérdéseire válaszolva Kovács Árpád András, a ditrói közbirtokosság elnöke.
Mint mondta, az ültetés után az esetleges hézagpótláshoz is hozzájárul a civil szervezet, az összmennyiség egynegyedének határáig.
Több hasonló projektet is futtat a civil szervezet azzal a céllal, hogy a gyerekek szemlélete változzon a környezetvédelmet illetően.
– Hasonló projektjeink célja helyreállítani környezetvédelmi szempontból azokat a területeket, ahol erre szükség van. Emellett igyekszünk a nevelési szempontokat is előtérbe helyezni, tanulók, egyetemisták, a következő generációk számára tudatosítani az erdő- és környezetvédelem fontosságát, felelősségtudatot ébreszteni bennük a természet iránt – mondta el a programról Alex Avram, a Mihai Eminescu Trust megbízottja.
A ditrói közbirtokosság azért is örül annak, hogy idén rájuk esett a szervezet választása, mert egyébként is nagy gondot fordítanak az erdők újratelepítésére. Mint az elnöktől megtudtuk, az elmúlt tizenkét évben több mint 400 ezer tő fát vágtak ki, egymillió-háromszázezer csemetét ültettek helyette. A területeket úgy kapták vissza, hogy azokról korábban kitermelték a széldöntött fákat, de a kitermelt famennyiség helyett nem ültettek új fákat, az üzemtervben szereplő 80–100 éves erdők helyén bizonyos területeken nem állt semmi. Több száz hektárt kellett újraültetniük, így a papíron levő adatok mára megfelelnek a valóságnak.

Barabás-Pál Hajnalka