Grindeanu: az RMDSZ-nek tisztáznia kell álláspontját Orbán beszédével kapcsolatban

Forrás: Agerpres

Senki nem akarja az RMDSZ távozását a kormányból, de a szövetség vezetőinek magyarázatot kell adniuk Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseire – idézi Sorin Grindeanu álláspontját az Agerpres hírügynökség. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke a Prima TV-nek nyilatkozva elmondta, szerinte a magyar kormányfő rasszista beszédet mondott a Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványoson).

– Ez nem csak az én álláspontom. Ismertek a hazai és a nemzetközi reakciók – jelentette ki a politikus.

Grindeanu emlékeztetett arra, hogy maga Markó Béla volt szövetségi elnök is magyarázatot vár az RMDSZ vezetőitől.

– Szükség van az RMDSZ álláspontjának a tisztázására. Ha ez megtörténik, senki sem akarja, hogy távozzanak a kormányból – fejtette ki a PSD első alelnöke.

Elmondta, hogy meggyőződése szerint erre a tisztázó jellegű beszélgetésre a koalíció következő ülésén sor kerül. Azt még nem tudni, hogy mikor, mert a kormánypártok vezető politikusai közül többen szabadságon vannak, a PSD elnökét, Marcel Ciolacut pedig megfertőzte a koronavírus – tette hozzá.

Arra a kérdésre, miért ragaszkodik a PSD az RMDSZ kormányon maradásához olyan körülmények között, hogy a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak a magyar szervezet nélkül is lenne parlamenti többségük, Grindeanu kijelentette: mert jó szakemberek.

Kifejtette, hogy közlekedési miniszterként kiválóak a kapcsolatai a kormány RMDSZ-es tagjaival.

– Nagyon sajnálnám, ha eltávolítanák őket a kormányból. Nem értek egyet azzal, hogy távozzanak, ha megtörténnek részükről azok a feltétlenül szükséges pontosítások – mondta a PSD első alelnöke.

: an accessible web community