Glóbusszal a vállamon 219.: A szállodává szelídült erőd

Fotó: Csermák Zoltán

Az üzlet érdekében az olaszok is megszépítik a történelmüket, és hajlanak a kompromisszumokra. Erre eklatáns példaként a Verona megyei település, Pastrengo egyik – magyar vonatkozású – turistalétesítményét tudom felhozni. De ne menjünk annyira előre!
A városka 1799-ben került a haditudósítások címoldalára, az osztrák seregek itt ütköztek meg Napóleon csapataival. A csatával összefüggésben kell megemlékeznünk Kisfaludi és lubellei Lipthay Antal altábornagyról, aki az itt szerzett sérüléseibe halt bele. Pastrengo helyzete a 19. században létfontosságú volt az Osztrák Császárságnak, hiszen a Trentóval s a birodalommal összekötő út mentén feküdt. 1848-ban az itáliai forradalom idején, április 30-án e községben szálltak szembe a Szárd-Piemonti Királyság hadai Radeczky tábornok csapataival. Jóllehet az olaszok kerültek ki győztesen a csatából, de az Adige folyónál megmerevedett a front, így a kedvező pozícióikat már nem tudták kihasználni. A történelemből okulva az osztrákok 1859–61 között egy, a vidéket uraló erődöt építettek fel, ami 1866-ig Benedek Lajos osztrák–magyar tábornok nevét viselte. A soproni születésű főtiszt élete is említésre méltó. 1848-ban Mészáros Lázár hadügyminiszter felajánlotta neki a szerveződő magyar hadsereg főparancsnoki tisztét, de a császárhű katona nem fogadta el. A Pastrengótól nem messze lezajlott solferinói csatában derekasan helytállt, s haditettéért számtalan kitüntetésben részesült. Később kegyvesztetté vált.

Az erőd viszonylag épen vészelte át a 20. századot Fotók: Csermák Zoltán

A faluba magyar emlékek után kutatva jutottunk el feleségemmel. Egy kis kitérővel ráleltünk az erődre, ami magánkézben van, s így látogatása kissé bonyolult. Nekünk szerencsénk volt, a tulajdonos apja, Dario kedvesen fogadott, s részletesen megmutatta a harminc helyiségből álló bunkert. A betonerődítmény viszonylag épen viselte át a 20. századot, a második világégésben a környék lakóinak nyújtott menedéket. Még láthatók az egykori ágyúállások, a csörlők rögzítésére szolgáló kampók, s egy régi fakapu is emlékeztet a múltra.A lőrésekből és a vár tetejéről csodálatos kilátás nyílt a Garda-tóra.
Az erőd adottságaira alapozta a tulajdonos az üzletét. A kazamatákba sajt- és szalámiérlelőt álmodott meg, az első hűtők még becsomagolva álltak a termekben. A héthektáros szőlőjének nedűje már rangot vívott ki a környéken. Kalauzunk nagyon törte az angolt, de elmondása szerint fia, Andrea már több nyelven beszélő üzletember. Az utód az erőd szomszédságában nyitotta meg ötcsillagos szállodáját, az interneten is olvasható hirdetésében utal a dicső múltra s a páratlan kényelemre. Egy kicsit meditálok a tényen, hogy a névadó Benedek tábornok a másik oldalon harcolt, s minden bizonnyal sok olasz hazafi halála szárad a lelkén. Ne gondoljunk bele, nézzük az elnevezés jó oldalát: egy magyar név került fel az olasz luxusszállók listájára. Valószínűleg sohasem fogok e patinás falak között megszállni, mivel egy éjszaka 250 dollárnál kezdődik, viszont az erőd ingyenes megtekintését ajánlhatom az arrajáróknak.

Csermák Zoltán

: an accessible web community