Gazdát cserélt a részvénycsomag

Nemrégiben arról értesültünk, hogy egy tranzakció keretében a küküllőkeményfalvi Ati Cream Rt.-nél tulajdonosváltásra került sor: a társaság teljes részvénycsomagját megvásárolta a gyertyámosi (Temes megye) Ice Dyp Balaº Kft. és annak többségi társtulajdonosa, Balaº Vasile. A tranzakció nyomán a Kereskedelmi Törzskönyvi Hivatalban is bejegyeztették az új tulajdonosi struktúrát. Arról viszont nem szól a fáma, hogy a részvénycsomag megvásárlására mennyit is kóstált, a Ziarul Financiar gazdasági napilap szerint arról a felek nem kívánkoztak nyilatkozni.


Nem változik a cég jogállása a tulajdonosváltás nyomán, annak székhelye és termelőtevékenysége továbbra is Küküllőkeményfalván lesz. Egy korszak viszont mindenképp véget ér, amely 1993-ban indult útjára, ugyanis akkor jegyezték be a Hargita Megyei Kereskedelmi Törzskönyvbe a küküllőkeményfalvi részvénytársaságot. A tényleges termelési tevékenység a következő esztendőben, azaz 1994-ben kezdődött meg. Egyébként az 1990-es évet követően az első Hargita megyei zöldmezős jelentősebb beruházások közé tartozott a küküllőkeményfalvi fagylaltgyár. A részvényesi struktúra ugyan időközben módosult, a termelőtevékenységnek is megvoltak a maga felfelé vagy lefelé mutató görbéi, de az vitathatatlan, hogy az Ati Cream márkanév elismerésnek örvendett, örvend a fogyasztók körében. A pénzügyi jelentések szerint az üzleti forgalom szempontjából csúcsesztendőnek 2007 bizonyult, amikor is annak értéke meghaladta a 10,6 millió lejt. A legutolsó, a 2019-es esztendei, mérlegadatokból az derül ki, hogy tavaly a részvénytársaság üzleti forgalma 3 millió lej volt, a nettó nyereség 500 ezer lej, a saját tőke értéke 2,26 millió lej, az alkalmazottak átlaglétszáma 25 fő. Ugyanakkor az éves mérlegben szerepelt 1,2 millió lejes adósság is. 

Azt nem tudni, hogy milyen körülmények, illetve ismérvek mentén került sor a részvénycsomag tranzakcionálására, de azt igen, hogy a vásárló, azaz az új tulajdonos az egyik jelentős hazai fagylalttermelő. Ebben a kontextusban utalhatunk arra, hogy a küküllőkeményfalvi fagylaltgyár idei bekebelezésén túl a Temes megyei kft. az idén működésbe helyezett egy új fagylaltgyárat székhelyén is, azaz Gyertyámoson, amelyről annyit tudni, hogy több mint 8 millió eurós beruházás révén valósult meg, s Európa egyik legkorszerűbb fagylaltgyára. (Ott különben 50 új munkahely létesült.) A cég többségi tulajdonosának, Vasile Balașnak egy minapi nyilatkozata szerint cége fagylalttermelő kapacitása az új gyáregység beindítása, valamint a küküllőkeményfalvi rt. bekebelezése nyomán napi 170 tonna fagylaltot jelent, s a cég összesen 14 gyártóvonallal rendelkezik. Közvetlenül nem tartozik ide, de érdemes megemlíteni, hogy a Temes megyei fagylaltgyártó, az ország területén lévő hat gyáregységében, (a Temes megyei Gyertyámoson, Bukarestben, Pașcani-ban, az Ilfov megyei Pantelimon községben, Târgu Jiuban, a Galac megyei Brăniștea községben és a Kolozs megyei Dezméren) több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat. Említettük, hogy a hazai fagylaltgyártás egyik legjelentősebb szereplőjéről van szó, s az új beruházás, illetve a mostani tranzakció nyomán a választék is bővülni fog, több mint 60 termékféleségre (az ismertebbek között említhetjük a Pandi, a Mega, az Exotic, a Magic vagy a Waffe és a Sandwich brandokat.) 

A fagylaltról szólva hadd utaljunk arra is, hogy piacának nem kedvezett az idei esztendő, főleg a pandémia okán. A szakelemzők szerint is változás következett be a fogyasztói érdeklődésben, az eltolódva az úgynevezett family pack kiszerelésűek, azaz az otthoni fogyasztás irányába.