Gáz van a számlák miatt

Illusztráció: László F. Csaba

Egyre több Hargita megyei önkormányzatnak okoz fejtörést a gázszámlák törlesztése. Főként az udvarhelyszéki településeken nagyobb a gond, hiszen tavaly október végén megszűnt a Hargaz mint szolgáltató, azóta végszolgáltatóként az Electrica biztosítja a földgázt horribilis árakon. A lakosság és az önkormányzatok megsegítésére keresik a lehetséges megoldásokat.

Miután tavaly október végén megszüntette gázszolgáltatását a Hargaz az udvarhelyszéki településeken, azóta az Electrica biztosítja a gázellátást. Olvasóink arra panaszkodtak, hogy a tavaly év végi és idén év eleji számláikat többen is csak májusban kapták meg, illetve valamennyiüknek nehézséget okoz egy-egy horribilis összegű számla kifizetése. Az önkormányzatokat is hasonlóan érinti a részben a szolgáltatói váltás miatt kialakult helyzet. Az ügyben megkerestük Antal Lóránt RMDSZ-es szenátort, aki azt mondta: tudnak a kialakult helyzetről, és az Electricával, illetve az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) közösen keresik a lakosság és az önkormányzatok megsegítésére a lehetséges megoldásokat. A múlt héten találkozott is az említett intézmények vezetőivel.
– Abban maradtunk a megbeszélésen, hogy a megoldás úgy kell kinézzen, hogy vagy újraszámlázás lesz, vagy a jövőre nézve megtaláljuk annak a megoldását, hogy miként lehet kiegyenlíteni a túlárazott számlákat. Mi a témán rajtra vagyunk. A kialakult helyzetről tájékoztattuk az Országos Energiaszabályozó Hatóságot és az Electricát is. Az ANRE vissza is jelzett, egyelőre kivizsgálást rendeltek el, megnézik, hogy miért ilyen magasak a számlák, a szolgáltató jól számlázott-e. Tudunk az ügyről és igyekszünk segíteni – húzta alá Antal.
Ugyancsak a Hargita Népe megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke azt mondta: a hatóságnak nincs beleszólása a nagykereskedelmi piaci ár alakulásába.
– A kiskereskedelmi piacokon megengedett – európai szinten is – az intervenció. Nálunk is van a 27-es sürgősségi kormányrendelet, ami maximálja az árakat, ami azt jelenti, hogy a nagykereskedelmi teljesen normálisan működik, és hogyha a szolgáltatók drágábban veszik a villamos energiát vagy a földgázt, mint ahogy a 27-es sürgősségi kormányrendelet értelmében értékesíthetik, akkor a különbséget az állami költségvetésből fedezik. Minden egyes tagállamnak megvannak a korlátai, hogy milyen források állnak a rendelkezésére, milyen összegekkel tudják támogatni, milyen segélyeket tudnak nyújtani, és mindenki eldönti, hogy fenntartható számukra vagy sem. Románia abban a szerencsés helyzetben van, hogy mind a földgáz-, mind a villamosenergia-termelők vannak állami tulajdonban, így onnan is jön egy számottevő bevétele az állami költségvetésnek. Kivetették a többletadót, mind a villamosenergia-, mind a földgáztermelésre, abból is származik bevétel. Minél magasabbak a nagykereskedelmi árak, annál nagyobb bevételhez jut az állam is, és ebből tudja biztosítani az árak korlátozását. De hogy meddig, arra nem tudok válaszolni – mondta az ANRE alelnöke.
Rámutatott: egyértelműnek látszik, hogy a következő két-három évben nem várható számottevő energiaár-csökkenés.
– Egyelőre nem állunk rosszul a földgáztárolásban, de lehetne jobb is a helyzet. A múlt esztendő ugyanilyen időszakához képest 25-35 százalékkal több van a tározókban, de ez még mindig nem elég. Jelenleg 1,2 milliárd köbméter van, tavaly kevesebb mint egymilliárd volt ugyanezen a dátumon, de még mindig nem ért el olyan ritmust a földgáztárolás Romániában sem, hogy a téli időszakra a tározók legalább 90 százalékban fel legyenek töltve. Ahhoz, hogy a 90 százalékos tárolási szintet elérjük, legalább 15 millió köbméter kellene legyen a napi tárolási ütem ettől arrafelé, de amitől egyelőre messze vagyunk – tette hozzá Nagy-Bege Zoltán.

Horribilis számlák Székelyudvarhelyen is

Horribilis számlákkal küzdenek a székelyudvarhelyi közintézmények is, ezek kifizetése a város költségvetését terheli. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője példaként elmondta, hogy míg tavaly október 1–30. között a művelődési háznak 128 ezer lejes gázszámlája érkezett, addig néhány hónappal később ez az összeg megközelítette a 400 ezer lejt. A Haáz Rezső Múzeumnál december 1–31. között 7441 lejt fizettek, míg januárban már 19 ezer lejes gázszámlájuk érkezett.
– A probléma fő oka abból fakadt, hogy minden hónapban más gázárakkal számoltak. Októberben 1033,65 lej volt egy megawattóra, novemberre már 300 lejjel emelkedett az ár, decemberben 2728,21 lejbe került, januárban már 3238 lejt kértek el egy megawattóráért. Októbertől januárig gyakorlatilag megháromszorozódott az ára – ismertette a szóvivő. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy február 1-jétől plafonált árral dolgoztak Székelyudvarhelyen, amelyre hat hónapos szerződést kötöttek. Mivel nemsokára lejár a megállapodás, ezért jelenleg licitálják a tőzsdén a gázt, hogy szeptembertől ki, azaz milyen szolgáltató és milyen árban biztosítja a város gázellátását.

Kétmillió lejes támogatás Csíkszeredának

Közel 8 millió lej támogatást utalt a fejlesztési minisztérium a téli megdrágult fűtésszámlák kifizetésére négy önkormányzatnak, közöttük Csíkszereda önkormányzata is támogatásban részesül – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. A szaktárcavezető rámutatott: a januári és februári számlák kifizetésére utalta a szaktárca a támogatást, a Hargita megyei önkormányzat 1 928 776,92 lejes támogatásban részesült. A 400 millió lejes költségkeretből eddig összesen 360 870 492,83 lejt utalt ki a szaktárca – olvasható az RMDSZ honlapján, ahol a további kiutalt támogatások listája is megtalálható.

HN-összefoglaló

Tudósított: Bíró István, Hadnagy Éva

: an accessible web community