Gálfi szerint csak a jövő építhető

Tegnap kora délután zajlott a székelyudvarhelyi önkormányzati testület alakuló ülése. A 19-ből 16 mandátumérvényesítéssel rendelkező képviselőt iktattak be, ugyanakkor Gálfi Árpád polgármester is hivatalosan megkezdte második mandátumát.

Nehéz időszakban kezdődik a szeptember 27-én megválasztott képviselők tevékenysége. A városnak most különösen szüksége van arra, hogy bölcs, hozzáértő, közösségi ügyek iránt elkötelezett döntéshozói legyenek – ezt mondta Venczel Attila főjegyző, aki az ünnepélyes beiktatási ceremóniát vezette, az alakuló ülésen részt vett Ion Proca prefektus is. Az ülést a Szent István teremben tartották, ugyanakkor élőben közvetítették a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

Érvényes mandátumok

A közigazgatási törvény változása miatt kétfordulós lesz az önkormányzati képviselők beiktatása: a tegnapi alakuló ülésen csak azok tehették le az esküt, akiknek mandátumát a székelyudvarhelyi bíróság első körben érvényesítette, 16 személyről van szó. Székelyudvarhelyen több, a testületbe bejutott tanácsos visszalépett, az ő mandátumukat előbb érvényteleníteni kellett, a helyükre lépő póttagokat mandátumuk érvényesítése után egy újabb ülésen iktatják majd be. Nem kívánta elfoglalni helyét a testületben az RMDSZ-es Arros Orsolya, az MPP-ből Mike Levente, a POL listájáról pedig csak 11 mandátum szerzett érvényességet a 12 helyett, mivel az első helyen lévő Gálfi Árpádot polgármesternek választották meg.

Az MPP hiányában

Hivatali esküt tett a többséget megszerző Szabad Emberek Pártja színeiben bejutott Pál Dénes, Pálfi Kinga, Albert Sándor, Kurtus István, Szabó Zsuzsa, András Lehel, Ölvedi Zsolt, Bíró Edith, Józsa Levente, Péter Balázs és Bíró Jolán, mandátuma érvényesítése után Major Sándor egészíti majd ki a csapatot. Beiktatták az RMDSZ részéről Benedek Árpád-Csabát, Dávid Endrét, Darabont Gergőt, Szakács Tibort és Jakab Zoltánt. A visszalépett Arros Orsolya helyét Berde Zoltán veszi majd át. A testületbe egyetlen tanácsosi hellyel harmadik politikai alakulatként bejutott Magyar Polgári Párt (MPP) részéről ezúttal senki nem volt jelen.

Díszbeszédek

Miután a bíróság érvényesítette Gálfi Árpád törvényesen megválasztott polgármester mandátumát, ő is letehette a hivatali esküt.

– A múltat szépíteni lehet, de csak a jövő építhető – kezdte székfoglaló beszédét a régi-új városvezető.

Emlékeztetett a négy évvel ezelőtt mondottakra, miszerint megválasztásával új korszak kezdődött Udvarhelyen. Szeptemberben a lakosság ennek a korszaknak folytatása mellett döntött. Mint mondta, ennek a bizalomnak fog megfelelni, számára nem a politikai karrier építése, hanem a város érdeke a fontos.

András Lehel, a POL frakció nevében kijelentette, készek a felelősségvállalásra, küldetésük a város, és emlékeztetett a választási kampány utolsó napjaiban tett ígéretükre: mind a 12-en, mandátumuk teljes ideje alatt tanácsosi juttatásuk kétharmadát civil szervezeteknek ajánlják fel (összesen több mint 300 ezer lejről van szó). Az RMDSZ-es Jakab Zoltán pedig együttműködést ígért, és felajánlotta mindannyiuk tudását, tapasztalatát a városi ügyek érdekében.

A 19 tagú székelyudvarhelyi önkormányzati testület több mint fele (13 fő) először tölt be tanácsosi tisztséget.