G6 – 6. Székelyföldi Grafi kai Biennálé

Tomasz Winiarski (Lengyelország) – Perpetuum mobile CII (részlet) HIDEGTU, MEZZOTINTO

A káosz struktúrája volt a Székelyföldi Grafikai Biennálé. A hatodik kiírásra beküldött anyagból válogatott kiállítást eddig a sepsiszentgyörgyi közönség tekinthette meg, a tárlatnyitó és a kísérő rendezvények a virtuális térbe költöztek, illetve elmaradtak – a járvány alakulásának függvényében. Tegnap este Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában nyílt kiállítás a biennálé díjazott alkotásaiból. Az anyagot Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora ismerteti.

Tavaly ünnepelte megalapításának tízéves évfordulóját a Székelyföldi Grafikai Biennálé. A hatodik, soron következő rendezvény remek lehetőséget teremtett volna számunkra, a szervezők számára, hogy összegezhessük az elmúlt évtizedben kumulált tapasztalatokat, így azokat az idei biennálé szervezése során tovább kamatoztassuk. A G6 szervezésének menetét nagyban beárnyékolták a járványhelyzet megszorításai, így sajnálatos módon 2020-ban, csak redukált programmal tudtunk jelentkezni.

A nemzetközi seregszemle megvalósult kiállításai, a benevezett alkotások minősége és mennyisége, valamint a művek szakmai elemzése azt igazolta, illetve ezekből az a konklúzió vonható le, hogy a grafikai eljárások és az ezeken keresztül történő különböző képi megjelenítési formák fejlődése iránti igény folyamatos.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé – 2019 novemberében véglegesített kiírása alapján – azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző. Arra vártunk válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén. Milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.
Azokra az alkotásokra is kíváncsiak voltunk, amelyeknek nem a szépségeszmény meghatározása az elsődleges szempontja, hanem annak problematizálása. Így a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé hívószavának a A káosz struktúrája címet javasoltuk. A káoszt mint az előrejelezhetőség bizonytalanságát, a rendet mint az egzakt geometriai szerkezetet vagy kiszámíthatóságot, illetve ezek esetleges szociológiai, politikai, kulturális, ökológiai és gazdasági vetületeit. Világviszonylatban mindezek sérülékenysége igazolódott be a 2020-as év elején berobbanó, az élet minden területére bénítóan kiható, Covid-19 névre keresztelt járvány következtében, ami sajnálatos módon a G6 2020-as rendezvényeit, valamint kísérő kiállításainak lebonyolítását is negatívan érintette.
Ennek ellenére a G6 iránti, töretlen szakmai érdeklődést az is igazolja, hogy a 2018-as 58-hoz viszonyítva az idén 65 országból jelentkeztek műveikkel a grafikusok. A biennálé előző kiadásaihoz hasonlóan ebben az évben is a magyar-, a lengyelországi és romániai vonal még mindig a legmarkánsabb. Idénre megerősödött egyes keleti országok képviselete is, mint például Thaiföld, India, Kína vagy Japán, de nagy számban jelentkeztek művészek pl. Mexikóból, Orosz- és Olaszországból, valamint az Egyesült Államokból. A tízhetes pályázati időszak alatt közel 2100 pályamunka érkezett be, összesen 868 alkotótól, amelyekből a nemzetközi zsűri a biennálé törzsanyagát tartalmazó 300 grafikát választotta ki, majd a díjazott alkotásokat.

A kiállítás megnyitója a Megyeháza Galériában FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Feltehetjük a kérdést, hogy a megváltozott körülmények, a folyamatos kérdésfelvetések és az időről időre előtérbe kerülő szakmai és kevésbé szakmai konfliktushelyzetek között mennyire tud/tudott sikeres lenni az idei biennálé? Azt, hogy ezekből milyen konklúziók szűrhetők le, azt az utókor és a kritika fogja megítélni, az a művészettörténeti kritika, amely többek között a G6-ot is a jövőben közelebb segítheti a megújuláshoz. Mindezek mellett elmondhatjuk, hogy az eltelt tíz év során a Székelyföldi Grafikai Biennálé széles körben teret adott a hagyományos és kísérleti grafikai művek bemutatására, mára szakmailag fontos tényezővé és széles körben ismertté válva felkerült a nemzetközi grafika térképére.
*
A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét Kurkó Árpád, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsai, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.
A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjazott alkotásaiból nyílt csíkszeredai kiállítását június 2-ig látható a Megyeháza Galériában.

A G6 díjazott alkotói
A biennálé fődíja – Mettrai Pongchomporn (TH)
Nagy Pál-díj – Liu Fu (CN)
Nagy Imre-díj – Supicha Sutanthavibul (TH)
Plugor Sándor-díj – Tomasz Winiarski (PL)
Baász Imre-díj – Rattana Sudjarit (TH)
Magyarország Főkonzulátusának díja – Roxana Bloju (RO)
Eszterházy Károly Egyetem díja – Ritli Róbert Roland (RO)
Partium-díj, a Partiumi Keresztény Egyetem díja – Szén András (RO)
Magyar Képzőművészeti Egyetem díja – Olesya Dzhurayeva (UA)
Zereda Művésztelep díja – Szilágyi Rudolf (HU)
Pulzus Művésztelep díja – Pop Adriana Mihaela (RO)
Gyergyószárhegyi Művésztelep díja – Orbán Zsófia (HU)