Füzetbe mentették át a szövésmintákat: Életre kel a kelengye Bágyban

Ilyen virágszőnyeget szőhetnek a kicsik Bágyban

Június 5-én, szombaton délután két órától mutatják be Bágyban gyerekfoglalkozásokkal egybekötve a bágyi szövésmintákat tartalmazó első füzetet, amelyet a csíkszeredai Kalot Egyesület kéziszövő csoportjának tagjai állítottak össze.

AKalot Egyesületnél tevékenykedő Kövendi Edit és Levente szakmai irányításával készült el az Életre kelt kelengye című Bágyról készült első füzete. Szombaton a gyűjtők saját szövőszékükön mutatják be a Bágyból gyűjtött minták szövését, lesz gyerekfoglalkozás, az érdeklődők pedig kipróbálhatják a rongyszőnyeg és a vászonanyag szövését a már megvetett szövőszékeken.
– A bágyi származású Kövendi Edit és Levente kezdeményezésére szőttesgyűjtést szerveztünk a faluban. A Kendertó Egyesület vállalta, hogy besegít, hogy minél átfogóbb, részletesebb legyen és hatékonyan tudjanak dolgozni. Mivel olyan sok anyag gyűlt össze, hogy nem fér bele egy füzetbe, ezért még két újabb füzet kiadását tervezik. A kutatás során a szőtteseket lefényképezték, elkészítették a szövésmintát, és tanítványaik segítségével ez alapján reprodukálták. Egy nagyon jó hangulatú, családias rendezvényre számítunk, párhuzamosan zajlanak a gyermekfoglalkozások a felnőttekével – mondta el érdeklődésünkre Pálfi Tünde, a bágyi Kendertó Egyesület vezetője.
A füzet és a gyűjtők célja, hogy a következő nemzedékeknek megmaradjanak ezek az értékek. A szervezők nemcsak a fiatal, hanem az idősebb korosztályra is számítanak, akik részletes alapossággal vettek részt a gyűjtésben. A gyerekeknek is izgalmas tevékenységeket ígérnek: lehetőségük lesz virágokból, fűszálakból szőnyeget szőni.

Nagyálmos Ildikó