Futófesztivál lesz Csíkszeredában kultúrával és gasztronómiával

Fotó: Pexels/RUN 4 FFWPU

Széles körű médiakampány előzi meg, kulturális és gasztronómiai kísérőprogramok teszik gazdagabbá, ráadásul a Csíkszeredai Könyvvásár is kiegészíti a szeptember 17–18-i Csíkszeredai Futófesztivált (Running Festival Csíkszereda powered by Škoda). A szervezők mintegy 1500 futóra számítanak. Mert ez több lesz, mint egy futóverseny! – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az önkormányzat.

Csíkszeredában immár húszéves hagyománya van a maratonfutásnak: a Tusnád Ásványvíz Székely Maraton már bizonyította, hogy a székelyföldi város elhivatott a versenyszerű futás iránt, mostanra pedig megérett az idő a szintlépésre. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ezért a főszervező Siculus Cycling Club Sportegyesülettel mindent megtesz azért, hogy nemzetközi szinten is jegyzett maratonfutást szervezzen.

A Csíkszeredai Futófesztivál főbb tudnivalóiról sajtótájékoztatón számoltak be hétfőn a kezdeményezők. Korodi Attila polgármester a futófesztiválnak a város sport- és turisztikai életében betöltött kiemelt szerepéről beszélt, a társszervező Siculus Cycling Club Sportegyesület alelnöke, Koncz István az egyesület tevékenységét és a futófesztivál újdonságait hangsúlyozta, Miklós Edit pedig a technikai tudnivalókat ismertette.

A rendezvénynek új löketet adott a Škoda bekapcsolódása: a névadó főszponzor támogatása új horizontokat nyitott, így a szervezők a mércét is magasabbra tehették. A futóverseny saját kétnyelvű honlappal jelentkezett, amely részletesen beszámol minden sajátosságról.

A honlapon folyamatban van a nevezés is, augusztus 15-ig ráadásul elővételben, féláron válthatók meg a beugrók. Fontos tudnivaló, hogy helyszíni nevezés nem lesz, a szervezők arra kérnek mindenkit, figyeljenek erre.

Jelentkezhetnek profik és amatőrök is, öt versenyszámban: maraton (42 km), félmaraton (21 km), maratoni váltó (4×10 km), terepfutás (7 km) és családi futás (2,5 km).

A szombati maratonfutást pénteken éjszakai terepfutás előzi meg, ez a Jakab Antal Tanulmányi Háztól indul, a Nagy-Somlyó hegyére vezet ki, és pasta partyval zárul. Utóbbira szeretettel várják mind a terepfutásról beérkezőket, mind pedig azokat, akik a másnapi versenyszámokra készülnek. Szombaton reggel indul a maraton, a félmaraton és a váltó, majd délután a családi futás. Az útvonal csíkszeredai és környékbeli látványosságok előtt halad el. A városközpontból indulva Taplocára, onnan a Nagymező utcán Csíkpálfalva irányába futnak a résztvevők, Csíkdelnén tesznek egy kört, majd visszafordulnak, és Csomortán felé kanyarodva végül Csíksomlyón át jutnak vissza a városközpontba. Délután pasta party keretében lazulhatnak a futók, a díjátadás pedig 18 órától lesz.

A verseny színvonalát már a fővédnökök személye is fémjelzi: Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, paralimpiai bajnok, Szabó Gabriela olimpiai bajnok atléta, valamint Adrian Teslovan országos ralibajnok.

A szervezők kiemelték azt is, szívesen látnak bárkit önkénteskedni a szervezői csapatba, hiszen ez a verseny az egész városról szól, nem csak azokról, akik szeretnek és szoktak futni.

HN-információ