Fotózni tanultak a diákok

Fotó: Magyar Hunor

Gyimesközéploki, baróti, firtos­martonosi, székelydályai és szentegyházi diákok ismerkednek hétvégenként elméleti és gyakorlati oktatás formájában a fotóművészet alapjaival, a tárgy- és stúdiófotózással a Református Diákotthonban nemrég kialakított kis fotóstúdióban. A Bethlen Gábor Alapke­zelő Zrt., valamint néhány am­bíciós székelyföldi fotós jóvoltából már középiskolásként elsajátíthat­ják egy igencsak népszerű szak­ma alapjait a diákotthon bentlakói, a tizenéves fiatalok 180 órás, térítésmentes képzésben részesültek, ha­marosan kiállítás keretében mutatják be alkotásaikat.

Fotó: Magyar Hunor

Ingyenes képzést és szakmai gyakorlatot biztosítunk az érdeklődő diákoknak, az elméleti kurzusok szeptemberben kezdődtek, és Erdély Bálint Előd, Balázs Attila, valamint dr. Molnár Attila fotográfusok segítségével főként hétvégenként vezettük be a fotózás alapjaiba a fiatalokat – meséli Magyar Hunor, székelyudvarhelyi fotográfus, a projekt vezetője.
– Nagy örömünkre az elméleti képzés elvégzése után a diákjaink nyomban fényképezőgépeket és objektíveket ragadhattak, amit a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudtunk biztosítani számukra, illetve a közösen használt, profi stúdiófelszerelést is a magyar kormány támogatásának köszönhetjük – emeli ki. – A szeptember-októberi elméleti órákat követően november és december folyamán a gyakorlati képzésre fektettük a hangsúlyt, terepen és stúdióban egyaránt kipróbálhatták magukat a diákok: emberek, állatok, tárgyak és műemlékek professzionális fotózásába is próbáltuk bevezetni őket, nagy tapasztalattal rendelkező fotós kollégákkal. És nem utolsósorban fontos az is, hogy az igencsak színes és kreatív egyéniségek hamar csapattá formálódtak, igazi alkotóközösség alakult – mondja a műemlék épületek fényképezésére szakosodott fotós.
Mint mondja, a vidéki diákok többsége nem engedhet meg magának professzionális fényképezőgépeket vagy saját stúdiót, de egyre több fiatal érdeklődik a fotózás iránt.
– Ezért próbáltunk lehetőséget adni, hogy belekóstolhassanak a fotózás alapjaiba. S talán néhányuknak közülük egy életre meghatároztuk a pályaválasztását, szakmát adtunk a kezébe, vagy legalábbis kedvet egy szakma alaposabb elsajátítására – véli Hunor.
Mivel a nemrég beszerzett fényképezőgépek, illetve a tartozékaik néhány évig még sokak számára szolgálhatnak a tanulás eszközéül, a jövőben is folytatni kívánják a képzéseket, amíg vannak érdeklődő diákok, a székelyföldi fotósok is szívesen megosztják tudásukat – összegzi a projektvezető.
– Rengeteg mindent tanultam, remek lehetőség volt ez, igazi fotósok mellett tanulni és bepillantást nyerni abba, hogy hogyan is zajlik egy profi fotózás – meséli a szentegyházi Bálint Brigitta.
– Nem tudom még, hogy ebből szeretnék-e megélni vagy csak hobbiként gondolok rá, de a jövőben mindenképp folytatom a fotózást – teszi hozzá egy másik diák, Szász Erika.
A diákotthon kis fotós csapata lázasan készülődik a hamarosan következő záróvizsgára és az azt követő kiállításra, hogy szélesebb közönségnek is megmutathassák, mit tanultak, alkottak az elmúlt hónapok folyamán. (x)

: