Hirdetés

Forráshiány miatt beszüntetik tevékenységüket az EMNT Demokrácia-központok

Forráshiány miatt egyelőre beszünteti tevékenységét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Demokrácia-központjainak a hálózata – közölte csütörtök délután az EMNT országos elnöksége.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Forráshiány miatt beszüntetik tevékenységüket az EMNT Demokrácia-központok
Fotó: Veres Nándor

Mint írják, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Demokrácia-központ hálózata fennállásának közel tizenhárom éve során több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segített a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében. Ugyanígy több tízezer ügyfelüknek segítettek az útlevél-kérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében.

Az EMNT irodái döntő mértékben kivették részüket a magyarországi országgyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, valamint a levélszavazatok begyűjtéséből és azok biztonságos célba juttatásából.

Munkatársaink szakszerű közreműködésének köszönhetően több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával” – olvasható a közleményben.

Az „erdélyi kormányablakokként” is működő EMNT-irodák története most azonban véget ér. Az EMNT Demokrácia-központok hálózata március folyamán – forráshiány miatt – egyelőre beszünteti tevékenységét. Az előzetesen, ügyfeleink részéről befogadott iratcsomókat és ügyintézéseket a hátralévő időben (és a lehetőségek függvényében) munkatársaink végigviszik” írják. 

„Ezúton is köszönjük mindazon ügyfeleink kitüntető bizalmát, akik úgy döntöttek, hogy munkatársaink segítségét kérve kívánnak – immár közjogi értelemben is – a magyar nemzet részévé válni, a megszerzett magyar állampolgárságukkal járó kötelezettségek teljesítéséhez pedig szintén az EMNT Demokrácia-központok szakszerű segítségét vették igénybe.

Ugyanígy köszönet illeti Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának munkatársait, akikkel az elmúlt tizenhárom évben szoros és gyümölcsöző szakmai munkakapcsolatot alakítottunk ki, velük együtt szolgálva a határok feletti nemzetegyesítés ügyét” – olvasható. 

Veres Nándor

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az erdélyi magyar érdekérvényesítés útján haladva, a továbbiakban is végzi feladatát a széles körű önrendelkezés kivívása érdekében, hiszen változatlanul valljuk: a létező problémáinkra adható egyetlen megoldás az autonómia. Magyarnak lenni jó!” zárják a közleményt. 

Az ügyben kerestük Sándor Krisztinát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökét, de nem kívánt nyilatkozni.

Becze Istvánt, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökét is megkerestük, hiszen ő koordinálja a demokrácia-központokéhoz hasonló tevékenységet ellátó, az Eurotrans Alapítvány által működtetett, csíkszeredai Magyar Ügyek Házát. Kérdésünkre leszögezte, 

képesek ellátni a demokrácia-központok után keletkezett űrt.

Kiemelte, a csíki területi RMDSZ irodájában már 2011 óta segítenek a honosítási kérelmekben és az egyéb kapcsolódó ügyekben az erdélyi magyar állampolgároknak, a néhány éve megnyílt Magyar Ügyek Házában pedig folytatták ezt a tevékenységet. Az elmúlt időben nagyon sokan fordultak hozzájuk segítségért, a jövőben is mindenkit szeretettel várnak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!